Γερμανία: «Έλληνες ελάτε να δουλέψετε εδώ»!
Πρόσκληση κυρίως σε νέους από χώρες του νότου όπως η Ελλάδα και η Ισπανία απευθύνει το Γερμανικό υπουργείο Εργασίας...«Ζητάμε νέους για να μπουν στην αγορά εργασίας, συμβουλευτείτε το Eures», δηλώνει η υπουργός Εργασίας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Γερμανία τώρα δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει χώρες με μεγάλο ποσοστό νεανικής ανεργίας, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, μια και η γερμανική οικονομία ανθεί.

Και μιας και κομμένα πια τα δανεικά που δήλωσε και ο Σόιμπλε, οι Γερμανοί ρίχνουν τα δίχτυα τους στην Ευρώπη για να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό.

«Στη Γερμανία», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, «υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας και οι ανάγκες μας για εξειδικευμένο προσωπικό αυξάνονται εξ αιτίας της συρρίκνωσης του ενεργού πληθυσμού».

Εξήγγειλε μάλιστα ότι το υπουργείο της θα διερευνήσει τη δυνατότητα να φέρει στη χώρα νεαρούς καλά καταρτισμένους άνεργους από γειτονικά κράτη, έτσι ώστε, από την μια οι εδώ επιχειρήσεις να έχουν όφελος, και από την άλλη οι νέοι να μπορέσουν επιτέλους να ξεκινήσουν ένα επάγγελμα.

Και όταν κάποτε επιστρέψουν, θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για τη Γερμανία στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Η Γερμανίδα υπουργός υπενθύμισε ότι η ανεργία των νέων στη Γερμανία και στην Αυστρία ανέρχεται στο 8%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και χρόνια, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα και την Ισπανία αγγίζει το 50%.

Tο ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και υποψήφιοι με κακούς βαθμούς έχουν στη Γερμανία καλύτερες δυνατότητες εισόδου σε επάγγελμα από ότι παλαιότερα.

Το αντίθετο συμβαίνει στην Ελλάδα ή την Ισπανία, όπου κάθε δεύτερος υποψήφιος κάτω των 25 χρόνων και παρά την πανεπιστημιακή μόρφωση και τον υψηλό βαθμό επαγγελματικής κατάρτισης δεν μπορεί να βρει δουλειά. Ίδια κατάσταση στην Ιταλία και την Πορτογαλία.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο» τόνισε η φον ντερ Λάιεν. «Αυτήν την περίοδο η νεολαία στην Ευρώπη νοιώθει σαν να μοιράζεται δύο διαφορετικούς κόσμους και υπό αυτές τις συνθήκες τα βλέμματα πέφτουν σε χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, που η οικονομία ανθεί».

Η κυρία φον ντερ Λάιεν καλεί τους ενδιαφερόμενους να μπουν στην ευρωπαϊκή πύλη EURES για την επαγγελματική κινητικότητα, όπου μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για την εύρεση εργασίας στον ευρωπαϊκό χώρο.