Προς νέα μείωση οι συντάξεις μετά τις εκλογέςΑναπόφευκτη θεωρείται από πολλούς η νέα μείωση των υψηλών συντάξεων και των εφάπαξ από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η νέα κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε περικοπή των υψηλών συντάξεων και των εφάπαξ που χορηγούν τα ταμεία πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα καθώς και των παροχών των επικουρικών ταμείων που ενοποιούνται από την 1η Ιουλίου.

Πρόσθετο πρόβλημα προκαλεί και η απαίτηση της τρόικας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι για να καλυφθεί το ποσό αυτό, θα χρειαστούν παρεμβάσεις ύψους 10% των συνταξιοδοτικών παροχών.

Αν και η διάταξη που προέβλεπε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες αντικαταστάθηκε από άλλη που αναφέρει ότι τη μείωση θα την αποφασίσει ο υπουργός Εργασίας, το ποσοστό αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα.

Πάντως, οι δανειστές έχουν δώσει χρονικό περιθώριο μέχρι το Σεπτέμβριο για την εκπόνηση μέτρων που θα υποκαθιστούν την απώλεια πόρων.