«Κινδυνεύουν βρέφη. Κλειστό για 7 μήνες το καρδιοχειρουργικό του Αγία Σοφία»!




Κλειστό παραμένει για επτά μήνες το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών (ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»...με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή δεκάδων παιδιών καθώς τα περιστατικά αντιμετωπίζονται μερικώς στο Ωνάσειο και τα μωρά επιστρέφουν στο Αγία Σοφία για περαιτέρω νοσηλεία.




Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι το κέντρο θα άνοιγε τον περασμένο Νοέμβριο μετά και την υπόθεση των δύο παιδοκαρδιοχειρουργών που εκκρεμεί, τίποτε δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν βρέφη με σοβαρές παθήσεις τα οποία πηγαινοέρχονται στο Ωνάσειο και σε άλλα ιδιωτικά νοσοκομεία για να επιστρέψουν και πάλι στο Αγία Σοφία για τελική νοσηλεία. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ.Βαρνάβας: «Τι κι αν η χαλκευμένη ΕΔΕ και το ανυπόστατο και διάτρητο κατηγορητήριο για τους δύο καρδιοχειρουργούς έχουν καταρρεύσει, μετά τις τόσες ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων (ιατρών, νοσηλευτών και γονέων) στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και στο πειθαρχικό της ΥΠΕ; Τι κι αν βρέφη και παιδιά αναμένουν για μήνες καρδιακό καθετηριασμό και χειρουργείο με κίνδυνο της ζωής τους; Τι κι αν κάποια νεογνά και βρέφη ταλαιπωρούνται μεταφερόμενα από το «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» στο Ωνάσειο για χειρουργείο και επιστροφή αυθημερόν πίσω (και κάποια, δυστυχώς, κατέληξαν);

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ επέδειξε μεγάλη ευκολία και ταχύτητα στο κλείσιμο του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου και στην κατασυκοφάντηση των δύο καρδιοχειρουργών και μάλιστα τηλεοπτικά από τη Βουλή (26/10/11), έχει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να το ξανανοίξει!».

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ οι καρδιοχειρουργοί, ενώ έχουν επανέλθει στην υπηρεσία τους από 15/11/2011, μετά την «άδικη επιβολή 15μερης αργίας από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και αμείβονται (με τον μισθό, χωρίς εφημερίες), βρίσκονται στον «πάγο», αφού η Διοίκηση δεν τους επιτρέπει να «ακουμπήσουν» ασθενή».

Σχετικά με τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις του Υπουργείου προς τους αγωνιούντες γονείς και ΜΜΕ τον Οκτώβριο 2011, ότι το Κέντρο θα ξαναλειτουργήσει αναβαθμισμένο από 21-11-2011, με την προσθήκη 3 νέων καρδιοχειρουργών, που θα προσληφθούν με τάχιστες διαδικασίες, «ουδέν ψευδέστερον τούτου. Οι τρεις κενές θέσεις Καρδιοχειρουργών στο Κέντρο παραμένουν κενές, καθώς επίσης και οι 6 κενές θέσεις Καρδιοαναισθησιολόγων!!!».

Αξιοσημείωτο είναι όπως υπογραμμίζει ο κ.Βαρνάβας ότι ακόμα όμως και στην ουσία της υπουργικής δέσμευσης για πλήρη αντιμετώπιση των παιδιών στο Ωνάσειο, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
«Όποια νεογνά μεταφέρονται από τις Μονάδες Νεογνών των Νοσοκομείων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» στο Ωνάσειο για χειρουργική επέμβαση, αμέσως μετά το χειρουργείο οδηγούνται πίσω στις Μονάδες με θερμοκοιτίδες, με ότι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται.
Υπάρχουν βρέφη που έχουν χειρουργηθεί στο Ωνάσειο και επειδή έχουν και άλλα συνοδά προβλήματα και χρειάζονται εξειδικευμένη και παρατεταμένη νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής, μεταφέρθηκαν στις Μονάδες Εντατικής των Νοσοκομείων Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» (δύο απεβίωσαν) και «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» (ένα απεβίωσε).

Όσον αφορά δε στα θωρακοχειρουργικά και ογκολογικά περιστατικά, αυτά απλά δεν αντιμετωπίζονται! Και πως είναι δυνατόν άλλωστε, αφού το Ωνάσειο δεν έχει υποδομές παιδιατρικού νοσοκομείου και δεν διαθέτει παιδιατρικές και νεογνολογικές ειδικότητες! Δεν μπορεί, επομένως, επ’ ουδενί να υποκαταστήσει ένα Τεταρτοβάθμιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, όπως το «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».