Δεν σταματά η Β. Κορέα τις εκτοξεύσεις δορυφόρων


«Τον ένα μετά τον άλλο» θα εκτοξεύει δορυφόρους η Βόρεια Κορέα, προειδοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, προκαλώντας εκ νέου διεθνή θύελλα αντιδράσεων.


Η επιτροπή διαστημικής τεχνολογίας ολοκλήρωσε την έρευνά της για τα αίτια της συντριβής του πυραύλου Unha-3, δύο λεπτά μετά την εκτόξευσή του.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για την αποτυχία της εκτόξευσης αποτελούν «μια αξιόπιστη εγγύηση για μια μεγαλύτερη μελλοντική επιτυχία», αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής.

«Οι αντιδραστικοί Αμερικανοί και Ιάπωνες και οι υποστηρικτές τους μπορούν να φωνάζουν όσο δυνατά θέλουν. Οι αρουραίοι του Λι Μιούνγκ-Μπακ (του προέδρου της Νότιας Κορέας) μπορούν να ουρλιάζουν όσο θέλουν, οι δορυφόροι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας που προορίζονται για ειρηνική χρήση θα σταλούν στο διάστημα ο ένας μετά τον άλλον» τονίζεται επίσης στο κείμενο.

Η Βόρεια Κορέα επιχείρησε ανεπιτυχώς στις 13 Απριλίου να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο. Ο πύραυλος που μετέφερε τον δορυφόρο συνετρίβη στην Κίτρινη Θάλασσα, 165 χλμ. ανοικτά των νοτιοκορεατικών ακτών. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θεώρησαν ότι ήταν μια κεκαλυμμένηδοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ μετά αυτές που είχαν υιοθετηθεί το 2006 και το 2009.