Ποια Μεγάλη Αλύσιδα Σούπερ-Μάρκετ Αποχωρεί Από Την Ελλάδα;
Ποια μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ κινδυνεύει με κλείσιμο; Γιατί οι ιδιοκτήτες της σκέφτονται να αποχωρήσουν από την Ελλάδα;


Προς μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην κοινοπραξία Carrefour – Μαρινόπουλος σκέφτεται να προχωρήσει η διοίκηση του γαλλικού ομίλου, την ώρα που έντονες είναι οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για αποχώρησή από την Ελλάδα της Carrefour.

Η πρόθεση αυτή του κορυφαίου γαλλικού ομίλου «αντανακλά» το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι άλλοτε κορυφαίοι παίκτες του λιανεμπορίου, τα σούπερ μάρκετ, οι οποίοι αν και ρίχνονται στον «πόλεμο» των προσφορών και των τιμών που έχει ξεσπάσει στο χώρο, ωστόσο εξακολουθούν να καταγράφουν ζημιές. Στην περίπτωση της εν λόγω κοινοπραξίας, η Carrefour – Μαρινόπουλος χάνει διαρκώς τζίρο και μερίδια.

Σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς, η εικόνα που παρουσιάζει η Carrefour είναι απόρροια τόσο της δυστοκίας της ελληνικής οικονομίας όσο και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο όμιλος σε διεθνές επίπεδο.

Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι η ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Ζερόμ Λουμπέρ στις 27/9 ενδεχομένως και να αποτελούν ένα πρώτο βήμα ως προς την πρόθεση του ομίλου να μείωση το ποσοστό της συμμετοχής του στην Carrefour – Μαρινόπουλος και στη συνέχεια την αποχώρησή του από τηνΕλλάδα.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι συνεχείς αλλαγές στο σώμα του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου αποδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα του τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Άλλωστε, σύμφωνα με τη διοίκηση της Carrefour, η τρέχουσα χρονιά θα κλείσει με μείωση των λειτουργικών εσόδων από 15% έως 20%.

Όπως σημειώνουν κορυφαίοι παράγοντες του λιανεμπορίου, η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Carrefour – Μαρινόπουλος δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Σύμφωνα με τους ίδιους, η παρατεταμένη ύφεση και η συνεχής διολίσθηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων του κλάδου οδηγεί σταδιακά και σε άλλα εταιρικά «διαζύγια». Σύντομα, όπως επισημαίνουν, θα πέσουν και άλλα «κανόνια».