Ιόνιο – Κρήτη: Ποιες εταιρείες θα ερευνήσουν για πετρέλαιο






To υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προχώρησε στην ανακοίνωση για τις οκτώ εταιρίες που εξέφρασαν ενδιαφέρον για την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και την θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρίες είναι η αμερικανική ION Geophysical , οι νορβηγικές TGS-NOPEC, Dolphin Geophysical και Petroleum Geo-Services, η γαλλικήCGG Veritas καθώς και οι Spec Partners, Spectrum Geo Limited, Fugro Multiclient Services.


Οι εταιρείες, οι έδρες των οποίων βρίσκονται σε ΗΠΑ, Νορβηγία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία, δραστηριοποιούνται σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.


Οι προσφορές των εταιριών αυτών θα αξιολογηθούν με βάση οικονομικούς και τεχνικούςόρους, όπως έκταση των ερευνών, εμπειρία, δυνατότητα προώθησης των περιοχών στη διεθνή αγορά κ.α.


Η αξιολόγηση των προσφορών από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου. Στόχος του υπουργείου και του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Μανιάτη είναι να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες και η αξιολόγηση των δεδομένων πριν το τέλος του έτους, ώστε μέσα στο 2012 να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για παραχώρηση περιοχών («οικόπεδα») προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Οι σεισμικές έρευνες θα δείξουν σε ποιες περιοχές υπάρχουν πιθανότητες εξεύρεσης αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων, ωστόσο η τελική εικόνα προκύπτει μετά από γεωτρήσεις.


Πηγές του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα και για το επενδυτικό κλίμα το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τις σεισμικές έρευνες. Το κόστος των σεισμικών ερευνών θα αναλάβουν η εταιρία (ή οι εταιρίες) που θα επιλεγούν από την Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες στη συνέχεια μεταπωλούν τα δεδομένα σε πετρελαϊκές εταιρίες που θα αξιολογήσουν με βάση αυτά, αν υπάρχει ενδιαφέρον για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, των γεωτρήσεων, που είναι και το πλέον δαπανηρό.
πηγή: Newsbomb.gr