ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΙΝΕ ΤΑ ΛΕΥΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΝΟυγγαρία: Λεφτά - για κάψιμο - υπάρχουν - Η καύση χαρτονομισμάτων είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στη μικρή πόλη Βέστο της Ουγγαρίας.Δεν πρόκειται για κάποιο περίεργο έθιμο ούτε για χόμπι δισεκατομμυριούχων που έχουν άφθονο χρόνο - και χρήμα - να «σκοτώσουν»: η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας τα δωρίζει στο Κέντρο Ανάπηρων Παιδιών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη!Είναι χαρτονομίσματα που έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία - σκισμένα, φθαρμένα ή παλιά που δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Πριν φθάσουν στο Κέντρο Ανάπηρων Παιδιών περνούν από μία ειδική επεξεργασία: κομματιάζονται σε ένα ειδικό μηχάνημα και έπειτα συμπιέζονται σε μεγάλα τεμάχια καύσιμης ύλης.

Προσφέρονται δωρεάν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες τα διεκδικούν σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό. Μοναδική προϋπόθεση είναι ότι η οργάνωση θα έχει αρκετό αποθηκευτικό χώρο προκειμένου να διατηρήσει τις μπρικέτες στεγνές και φυσικά να μην χρωστάει στο κράτος. «Η συμβολή της εθνικής τράπεζας ήταν... ανεκτίμητη» σχολίασε με μία δόση χιούμορ στο BBC η Έρικα Μπέρκε, διευθύντρια του κέντρου στο Βέστο. «Ειδικά τον τελευταίο μήνα που ο χειμώνας κατέφθασε πραγματικά» προσέθεσε.

Το κέντρο διαθέτει τέσσερα κτίρια ενώ φροντίζει περίπου 50 παιδιά. «Η θερμαντική ικανότητα των μπρικετών είναι παρόμοια με εκείνη του κάρβουνου» είπε ο Μπαρνάμπας Φερέντσι, της Εθνικής Τράπεζας. Και προσέθεσε: «Δεν είναι η πιο καθαρή μορφή ενέργειας, αλλά πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις στις φτωχές περιοχές της Ουγγαρίας δεν μπορούν να πληρώσουν τη θέρμανση με αέριο».

ΠΗΓΗ: tovima.gr