Επιστροφή ΦΠΑ 1% σε συναλλαγές με κάρτες





Σχέδιο για τον περιορισμό της διαφυγής ΦΠΑ προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο, που φέρει την υπογραφή της ομάδας Ράιχενμπαχ και για να ενεργοποιηθεί απομένει μόνον η πολιτική απόφαση, δίδει κίνητρα στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιστροφή χρημάτων 1% για κάθε συναλλαγή με κάρτες, ενώ οι τράπεζες που θα μεσολαβούν για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα αποδίδουν άμεσα στο ΦΠΑ στο Δημόσιο.

Κάθε φορά που θα γίνεται η συναλλαγή με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, η τράπεζα, πριν αποδώσει τα χρήματα στην επιχείρηση θα παρακρατεί το ΦΠΑ και θα το αποδίδει άμεσα στο Δημόσιο, ενώ θα κάνει τον συμψηφισμό των επιστροφών 1%.

Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012 μειώθηκε σε 1.500 ευρώ, το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο όλες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γίνονται αγορές μέσω πιστωτικών καρτών ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Εφόσον ισχύσει το σχέδιο επιστροφής του 1%, το Δημόσιο θα χάσει 55-60 εκατ. ευρώ. ωστόσο, το κράτος θα μπορέσει άμεσα να εισπράξει το ΦΠΑ.

πηγή: Newsbomb.gr