12 τροφές για ενέργεια




Τα είδη και η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα καθημερινά σας επίπεδα ενέργειας.

Γνωρίζατε ότι τα τρόφιμα πλούσια σε λίπος και θερμίδες μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε κουρασμένοι, δεδομένου ότι απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να χωνέψετε; Για να είστε σε εγρήγορση όλη την ημέρα, ξεκινήστε κάνοντας ευφυέστερες επιλογές όσο αφορά τις τροφές που βάζετε στο σώμα σας.

Παρακάτω, δείτε 12 δυναμωτικά τρόφιμα που θα ενισχύσουν σημαντικά την καθημερινή σας διατροφή.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες έχουν αποκτήσει μια κακή φήμη τα τελευταία χρόνια, αλλά προτού βγάλετε το ψωμί από τη ζωή σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίσοι. Οι υδατάνθρακες προσφέρουν καύσιμα στο σώμα με τη μορφή της γλυκόζης, η οποία είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα-δύο ζωτικά συστήματα του οργανισμού. Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και σύνθετους υδατάνθρακες είναι απαραίτητη για ενέργεια. Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά όπως γλυκοπατάτες και τρόφιμα που γίνονται με σιτάρι ολικής αλέσεως.

Καστανό ρύζι: Πλούσιο σε μαγγάνιο, που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε υψηλή ενέργεια όλη την ημέρα. Το καστανό ρύζι μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό με την αγαπημένη σας άπαχη πρωτεΐνη (μαζί με λαχανικά!) για ένα δυναμωτικό γεύμα ή δείπνο.

Γλυκοπατάτα: Υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πλούσια σε βήτα-καροτίνη (βιταμίνη Α) και βιταμίνη C, θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την κούραση το μεσημέρι. Δοκιμάστε την σε πουρέ ή κομμένη σε λωρίδες, ανακατεμένες με λίγο λάδι και ψητές για μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση αντί για τηγανιτές πατάτες.

Μέλι: Μια κουταλιά μέλι είναι ισοδύναμη μ’ ένα ενεργειακό ποτό. Με χαμηλό σχετικά γλυκαιμικό δείκτη, αυτή η φυσική γλυκαντική ουσία λειτουργεί ως καύσιμο των μυών κατά την άσκηση και βοηθά στην αναπλήρωση των μυών μετά την προπόνηση. Προσθέστε το στο γιαούρτι σας το πρωί ή στο απογευματινό σας τσάι.

Φρούτα

Τα φρούτα προσφέρουν μια σημαντική δόση γλυκόζης, την οποία το σώμα σας μπορεί εύκολα να μεταβολίζει σε ενέργεια. Τα περισσότερα φρούτα μπορούν να αφομοιωθούν σε λιγότερο από μισή ώρα, γεγονός που τα καθιστά ένα γρήγορο, θρεπτικό τρόπο για να πάρετε μια γερή δόση ενέργειας.

Μπανάνες: Επειδή αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη) και φυτικές ίνες, οι μπανάνες είναι μια από τις καλύτερες τροφές για ενέργεια. Μπορείτε να αλείψετε τη μπανάνα με φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου ή να την προσθέσετε σε κομματάκια στα δημητριακά σας.

Μήλα: Όχι μόνο ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό μακριά, αυτό θα σας δώσει επίσης μια ισχυρή δόση ενέργειας. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα μήλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα χωνέψετε, έτσι θα σας δώσουν μια πιο παρατεταμένη ενέργεια από πολλές άλλες επιλογές φρούτων. Ιδανικό σνακ: μήλο με τυρί.

Πορτοκάλια: Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και φυλλικό οξύ, σας παρέχουν σταθερή ενέργεια με την πάροδο του χρόνου αντί να σας δίνουν μια γρήγορη δόση ζάχαρης. Καθαρίστε και φάτε ένα πορτοκάλι για να επωφεληθείτε από την πηκτίνη και τις ίνες στις μεμβράνες τους.

Τρόφιμα φυτικής προέλευσης

Τα τρόφιμα που έρχονται κατευθείαν από ένα δέντρο ή φυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας. Ορισμένα λαχανικά έχουν όλες τις πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά που χρειάζεστε για να σας κρατήσουν όλη την ημέρα.

Σπανάκι: Μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, που αποτελεί βασικό στοιχείο της παραγωγής ενέργειας στο σώμα. Φάτε μια σαλάτα σπανάκι για μεσημεριανό γεύμα και ίσως δεν θα νιώσετε αυτήν την κούραση το απόγευμα.

Φασόλια: Τόσο η πρωτεΐνη όσο και οι σύνθετοι υδατάνθρακες , είναι must και για τους σαρκοφάγους και τους χορτοφάγους. Προσθέστε ένα φλιτζάνι φασόλια σε μια σαλάτα σπανάκι ή απολαύστε ένα burrito με φασόλια.

Αμύγδαλα: Συσκευασμένα με πρωτεΐνη, μαγγάνιο, χαλκό και ριβοφλαβίνη, τα αμύγδαλα είναι ένα πρακτικό σνακ για να έχετε στο γραφείο σας ή στην τσάντα σας. Ο χαλκός και το μαγγάνιο διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της ενέργειας που ρέει σε όλο το σώμα με την εξουδετέρωση τοξινών στο εσωτερικό των κυττάρων. Η ριβοφλαβίνη ενισχύει την παραγωγή ενέργειας από το οξυγόνο.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη

Σολομός: Ο σολομός έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια για την υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Αλλά αυτό το ροζ ψάρι περιέχει επίσης πρωτεΐνες και βιταμίνη Β6, νιασίνη και η ριβοφλαβίνη, τα οποία συντελούν όλα στη μετατροπή του φαγητού που τρώμε σε ενέργεια. Ιδανικό γεύμα ή δείπνο: σπανάκι σαλάτα με σολομό και καστανό ρύζι.

Γιαούρτι: Με ποικιλία γεύσεων για να επιλέξετε, το γιαούρτι είναι ένα υγιεινή επιλογή για πρωινό ή σνακ. Πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση της ενέργειας, το γιαούρτι προσθέτει επίσης μια δόση ασβεστίου στη διατροφή σας. Απολαύστε το μετά την προπόνηση καθώς συμβάλει στην αναπλήρωση του γλυκογόνου σας.

Αυγά: Περιέχουν την υψηλότερη ολοκληρωμένη μορφή πρωτεΐνης. (! Ένα 97% μπορεί να απορροφηθεί από το σώμα σας). Τα αυγά παρέχουν το 30% της ημερήσιας πρωτεΐνης σας. Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα σας χρησιμοποιεί για την ανοικοδόμηση των μυών μπορεί επίσης να βρεθούν στα αυγά. Είτε τα τρώτε βραστά, ομελέτα, ψητά, τηγανητά ή ομελέτα ως, μην παραβλέπετε τη διατροφική αξία του αυγού.


από την Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PGDip Διατροφής ΑθλητώνΦορτίστε τις μπαταρίες του σώματος σας με τα παρακάτω δυναμωτικά τρόφιμα!