Σενάρια τρόμου με έξοδο από το ευρώ επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες


Σενάρια τρόμου με έξοδο από το ευρώ επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες


Δύο σενάρια-φωτιά για την Ελλάδα επεξεργάζονται τα οικονομικά κέντρα των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον σε περίπτωση που την 7η Μαΐου βρεθούν αντιμέτωπα με μία Ελλάδα ακυβέρνητη ή με μία αντιευρωπαϊκή πλειοψηφία στη Βουλή.

Όπως αναφέρει ο Επενδυτής, το πρώτο σενάριο των δανειστών είναι η ανάληψη υποχρέωσης πληρωμών μόνο των τόκων και των τοκοχρεολυσίων και ο άμεσος ισοσκελισμός του ελληνικού προϋπολογισμού από το 2012.

Αυτό σημαίνει στην πράξη πως όσα λεφτά εισπράττουμε από φέτος θα πρέπει να τα ξοδεύουμε σε μισθούς, συντάξεις και υποστήριξη του κοινωνικού κράτους.

Αυτό οδηγεί με μαθηματικά ακρίβεια σε οριζόντιες περικοπές της τάξης του 40%. Κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί, άρα θα οδηγηθούμε άμεσα εκτός ευρώ, γιατί θα έχουμε ανάγκη να κόψουμε πληθωριστικό χρήμα ώστε να καλύψουμε τις εσωτερικές μας ανάγκες.

Το δεύτερο σενάριο που υπάρχει από ευρωπαϊκούς κύκλους πάνω από το τραπέζι είναι να εκταμιευθεί ένα πόσο εφάπαξ 50 δις. ευρώ και μετά «είμαστε μόνοι μας». Και αυτό το σενάριο οδηγεί στην άτακτη έξοδο από το ευρώ.

Η νέα κυβέρνση θα κληθεί εντός του Μαΐου να λάβει μέτρα ύψους 11,7 δισ. ευρώ ως 12,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια ανάλογα με τη διαπραγμάτευση που θα γίνει.