Reuters: Οι Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό για να επιβιώσουν στην κρίση

Reuters: Οι Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό για να επιβιώσουν στην κρίση

«Η μελαγχολία της φωνής του Γιώργου Καπετάνιου είναι όλο και πιο οικεία στις ελληνικές οικογένειες που βρίσκονται στην Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο» αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που φιλοξενεί συνεντεύξεις Ελλήνωνμεταξύ των οποίων και ο κύριος Καπετάνιος.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες για να βρουν δουλειά και την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκονται. Ο Γιώργος Καπετάνιος έφυγε πριν μερικούς μήνες μαζί με την γυναίκα του και την κόρη τους στο Λονδίνο για να αναζητήσουν δουλειά. «Έχω γνωρίσει εδώ ανθρώπους οι οποίοι μου λένε ότι δεν έχουν πάει πίσω στο σπίτι τους για 7 χρόνια. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό, να μην δω τη μητέρα μου για επτά χρόνια. Εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ κοντά στις οικογένειες μας» δήλωσε ο κύριος Καπετάνιος στο Reuters.

Η 49χρονη Μαρία Ζάτσε ήταν κομμώτρια στην Ελλάδα για 19 χρόνια. Η κρίση έπληξε την ίδια και τον σύζυγο της ο οποίος εργαζόταν σε μια κατασκευαστική εταιρεία η οποία πτώχευσε το 2010 οπότε και έμεινε άνεργος. Τότε αποφάσισαν να πουλήσουν το σπίτι τους και να μεταναστεύσουν στη Γερμανία σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι περίπου 600.000 θέσεις εργασίας έχουν εξαφανιστείαπό το 2008 ενώ η οικονομική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 20%.

Μια 23χρονη φοιτήτρια στην Πάτρα ζει με 6 ευρώ την ημέρα και τα χρήματα που έχει αρκούν μόνο για ένα φθηνό γεύμα στο πανεπιστήμιο.

Το ρεπορτάζ κλείνει με τα λόγια του Γιώργου Καπετάνιου ο οποίος πλέον εργάζεται σε ένα εστιατόριο στο Λονδίνο και νιώθει μοναξιά αφού εν γνωρίζει κανέναν εκεί. Όταν όμως μιλάει με συγγενείς και φίλους στην Ελλάδα του λένε πόσο άσχημα εξακολουθούν να είναι τα πράγματα και να μην σκεφτεί να γυρίσει πίσω.