ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ για KAΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΧΗΜΙΚΑ σε γνωστή μάρκα Καφέ.
Διάφορες μάρκες τροφίμων ανά τον κόσμο έχουν προειδοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα για ένα χημικό συστατικό το οποίο μπορεί να αποδειχθεί καρκινογόνο. 
Ο λόγος για το ακρυλαμίδιο. Στο εξωτερικό δημοσιεύθηκε μία λίστα με 13 μάρκες προϊόντων τα οποία περιέχουν την ουσία αυτή, ανάμεσα τους και ο
Nescafe της Nestle.


Οι ειδικοί συνιστούν στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πιο συγκεκριμένα, τα τρόφιμα που περιέχουν αυτή τη χημική ουσία, δεν πρέπει να μαγειρεύονται-τηγανίζονται-βράζονται σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου.


Σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Food Standards Agency, βρέθηκαν 13 προιόντα με αυξημένα επίπεδα Ακρυλαμιδίου. Η ουσία αυτή μελετάται ακόμη στα εργαστήρια. Παρόλα αυτά όμως, ασκούνται πιέσεις στις βιομηχανίες τροφίμων να μειώσουν την περιεκτικότητα σε Ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα καθώς η μακροπρόθεσμη κατανάλωση του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Δείτε τη λίστα με τα 13 προιόντα:Η Νestle από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει σαφές ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη να δικαιολογεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών.

Το ακρυλαμίδιο αποτελεί έναν εντελώς νέο διατροφικό κίνδυνο που μέχρι το 2002 ήταν άγνωστη η παρουσία του στα τρόφιμα και η ανακάλυψή της έγινε από Σουηδούς επιστήμονες. Το ακρυλαμίδιο ήταν γνωστό μόνο ως χημκό προϊόν που παράγονταν βιομηχανικά και χρησιμοποιούνταν και ως πρόσθετο στον καθαρισμό του πόσιμου νερού. Από αυτή τη χρήση του είχε προκύψει και το επίσημο όριο διεθνώς για το ακρυλαμίδιο στο νερό που είναι το 0,5 μικρογραμμάριο ανά λίτρο. Η ειρωνεία είναι ότι οι συγκεντρώσεις που ανιχνεύθηκαν στα τρόφιμα έφθαναν έως και τα 7.000 μικρογραμμάρια ανά κιλό. Οι επιστήμονες του Σουηδικού Φορέα για τα τρόφιμα δήλωσαν ότι έχουν ενδείξεις ότι είναι 1.000 φορές πιο επικίνδυνο από την πλειονότητα των καρκινογενών ουσιών στα τρόφιμα όπως είναι οι διοξίνες και τα φυτοφάρμακα.