Λάκης Λαζόπουλος: Κυκλοφορεί το «Αλ Τσαντίρι Μπουκ»!

Λάκης Λαζόπουλος: Κυκλοφορεί το «Αλ Τσαντίρι Μπουκ»!

Το «Τσαντίρι» του Λάκη Λαζόπουλουγίνεται βιβλίο και κυκλοφορεί λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου των εκδόσεων Καστανιώτη, πρόκειται για ένα βιβλίο στην αιχμή των γεγονότων που χαράσσονται τόσο βίαια στην ψυχή της ελληνικής κοινωνίας.

«Στο Αλ-Τσαντίρι Μπουκαποκαλύπτονται οι προσωπικές στιγμές που σηματοδότησαν τη ζωή και τη διαδρομή του σπουδαίου σατιρικού καλλιτέχνη, αλλά αναδεικνύεται και ο προφητικός, αιχμηρός λόγος του από τις εκλογές του 2009 έως τις μέρες μας. Ένας λόγος ανατρεπτικός και τολμηρός, που άλλοτε μας παρηγορεί και άλλοτε μας ξεσηκώνει, καταδεικνύοντας με τρόπο απαράμιλλο την ιλαροτραγωδία της σύγχρονης Ελλάδας.

Παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια το «Αλ-Τσαντίρι Νιουζ», γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, αντιδράσαμε, ξεσηκωθήκαμε. Τώρα ο Μήτσος, η Ελενίτσα, η Χρυσούλα και οι άλλοι ήρωες της καθημερινότητάς μας εγκαταλείπουν για λίγο το στούντιο και κάνουν κατάληψη στις Εκδόσεις Καστανιώτη. Αλ-Τσαντίρι Μπουκ!

Απολαύστε χωρίς τηλεκοντρόλ τα πιο σπαρταριστά και καυστικά κείμενα των τελευταίων χρόνων. Και μαζί τις εξομολογήσεις του Λάκη Λαζόπουλου στον Φώτη Απέργη για τις σατιρικές σκανταλιές των εφηβικών του χρόνων. Για την παράσταση που τον σημάδεψε. Για τους μαρκαδόρους που λατρεύει και τους μιζαδόρους που παιδεύει. Για ό,τι τον συνεγείρει και ό,τι τον εξεγείρει:

Η σάτιρα έχει την αθωότητα του παιδιού που δεν υπολογίζει τις συνέπειες. Αν αρχίσω να κάνω σκόντο σ' αυτή την αθωότητα, δεν θα κάνω σάτιρα αλλά δελτίο ειδήσεων. Η σάτιρα δεν είναι βασισμένη στις ισορροπίες αλλά στην ανισορροπία.

Το χιούμορ είναι φυσικά δημοφιλέστερο από την εξουσία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη δύναμη από εκείνην: δεν αποφασίζει για τις ζωές των ανθρώπων, ενώ η εξουσία αποφασίζει, και μάλιστα συχνά αποφασίζει άδικα.

Το χιούμορ είναι σαν να κοιτάς τον ουρανό: όποιος κι αν είσαι, αν κοιτάξεις ψηλά, την ίδια ανάταση σου δημιουργεί. Οι άνθρωποι νιώθουν λύτρωση όταν ακούνε δυνατά την ίδια τους τη σκέψη. Μια ελεύθερη σατιρική εκπομπή ξεφοβίζει τον κόσμο. Και μόνο μια κοινωνία που δεν φοβάται μπορεί να δημιουργήσει».