ΑΥΤΟ είναι το πόρισμα-κόλαφος για τον κ.Τσοχατζόπουλο

ΑΥΤΟ είναι το πόρισμα-κόλαφος για τον Άκη  

Ως «αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης» που είχε συσταθεί με σκοπό ναξεπλένει μαύρο χρήμα, προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και ως «κοινός φοροκλέπτης»που αγνοεί τους νόμους του κράτους, πολλούς από τους οποίους έχει ο ίδιος εισηγηθεί ή ψηφίσει εμφανίζεται στοεισαγγελικό πόρισμα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος.
Σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων Ευγενίας Κυβέλου και Ελένης Σίσκου το οποίο αριθμεί 103 σελίδες στην οργάνωση αυτή που δρούσε, επί δώδεκα συναπτά έτη από το 1998 μέχρι και το 2010, και την οποία συνέστησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος συμμετείχαν ο εξάδελφός του, Νικόλαος Ζήγρας, η λογίστρια του, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, οι επιχειρηματίες, Αστέριος Οικονομίδης και Γεώργιος Σαχπατζίδης και άλλα πρόσωπα, με σκοπό το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που έλαβε ο πρώην υπουργός για συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η δράση της οργάνωσης
Οι παραπάνω κατηγορούμενοι, όπως αναφέρεται στο πόρισμα-φωτιά «διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή, σε περισσότερες χώρες, συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό την διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από το έγκλημα της κατ΄εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας, τελεσθείσας σε βάρος του δημοσίου.

Η οργάνωση αυτή (των ανωτέρω προσώπων) δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο της δεκαετίας, πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για την νομιμοποίηση των εσόδων του ως άνω εγκλήματος και τη συγκάλυψη της δράσης της, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό περισσότερες εξωχώριες εταιρείες διαφορετικών μάλιστα δικαιοδοσιών, δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και την αλλοδαπή, καθώς και πλήθος τραπεζικών λογαριασμών σε περισσότερες χώρες της αλλοδαπής.

Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταιρειών, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών σε διάφορες χώρες, που με μεθοδικότητα «έστησαν» τα ανωτέρω πρόσωπα, διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά ενώ, σύμφωνα με όσα εκτίθενται παραπάνω, δεν προκύπτει η κατάληξη,μεγάλων επίσης, ποσών τα οποία προφανώς έχουν στη διάθεση τους τα ανωτέρω πρόσωπα σε τόπο και μορφή που δεν είναι γνωστή.

Είναι επίσης λογικό ότι μέρος της εγκληματικής δράσης των ανωτέρω έχει αποκαλυφθεί από τη μέχρι σήμερα έρευνα.

Η ανωτέρω υποδομή στην αλλοδαπή μέρος επίσης μόνον της οποίας έχει αποκαλυφθεί, συνιστά κατά την άποψη μας παράλληλα και προπαρασκευή για τη διαφυγή των εμπλεκομένων προσώπων στο εξωτερικό σε οποιοδήποτε χρόνο κρίνουν αναγκαίο. Η υποδομή αυτή είναι βέβαιο κατά την άποψη μας ότι εξακολουθεί να υφίσταται....».

Για τους λόγους αυτούς οι εισαγγελείς θεωρούν ότι «όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι ύποπτα φυγής από το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα διαπιστώσουν ότι τα συγκεντρωθέντα σε βάρος τους στοιχεία από τη δικαιοσύνη θα μπορούσαν να κριθούν ικανά να τους οδηγήσουν στη φυλακή».

Τα ανωτέρω, σύμφωνα πάντα με το εισαγγελικό πόρισμα, ισχύουν και για «την Αρετή Τσοχατζοπούλου της οποίας η συμμετοχή στην ανωτέρω οργάνωση δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί και η οποία όμως επωφελήθηκε από τη δραστηριότητά της ενώ λόγω της συγγενικής της σχέσης με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την υποδομή της οργάνωσης στην αλλοδαπή».

Κοινός φοροφυγάς!
Χαρακτηριστικό είναι πως στο πόρισμα υπάρχουν απαξιωτικές αναφορές στο πρόσωπο του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς μέσα από μια σειρά γεγονότων εμφανίζεται ως κοινός φοροφυγάς και άνθρωπο που αγνοεί τους νόμους του κράτους.

Ενδεικτικός είναι ο τρόπος με τον οποίο φέρεται να προσπαθεί να αποφύγει την πληρωμή ΦΠΑ για επισκευές στο σπίτι της Δ. Αρεοπαγίτου, το οποίο οι εισαγγελείς θεωρούν ότι του ανήκει από το 1999: «Μεταξύ των κατασχεθέντων εγγράφων υπάρχει και χειρόγραφο με τίτλο"οικονομική ανάλυση διαχείρισης προσφορών και λογαριασμών" όπου σημειώνεται το "κέρδος" από την αποφυγή πληρωμής ποσού 76.000 ευρώ το οποίο συνιστά μέρος του συνολικού ποσού ΦΠΑ που οφειλόταν για εργασίες αξίας 560.000 ευρώ.

Το ανωτέρω έγγραφο είναι χαρακτηριστικό για την αντίληψη των εμπλεκομένων προσώπων σχετικά με την τήρηση των νόμων του κράτους ακόμη και προκειμένου για σχετικά μικρό όφελος».

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρεται στο πόρισμα είναι ότι επί μια τριετίαδαπανήθηκαν για επισκευές στο ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου σχεδόν 710.000 ευρώ αλλά καταχωρήθηκαν παραστατικά μόνο 150.000 ευρώ.

«Το γεγονός ότι εκδίδονταν παραστατικά για σημαντικά μικρότερα ποσά αποδεικνύει ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος ενεργούσε ως πραγματικός ιδιοκτήτης και όχι για λογαριασμό άλλου ιδιοκτήτη ή εκμισθωτή γιατί στην περίπτωση αυτή δεν θα ενδιαφερόταν να συνεργήσει στη φοροκλοπή των εργολάβων και προμηθευτών προκειμένου να έχει και ο ίδιος το ανάλογο κέρδος αλλά αντίθετα θα μεριμνούσε να γίνουν όλα νόμιμα με τρόπο που θα διασφάλιζε τα δικά του συμφέροντα».

Μετέτρεψε τις μίζες σε μεζονέτες!
Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος από το Μάιο του 1998 έως τις 7 Ιουνίου 2001 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολάρια ΗΠΑ τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.

Ακόμη, στις 2 Δεκεμβρίου 2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ (υποβρύχια). Την περιουσία αυτή, όπως περιγράφουν οι εισαγγελείς, την μετέφερε στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχους τον εξάδελφό του Νικόλαο Ζήγρα ή τις υπεράκτιες εταιρείες πίσω από τις οποίες βρισκόταν (BluebellSA, Nobilis και Torcaso).

Την παραπάνω περιουσία, προερχόμενη από «μίζες» μετέτρεψε στη συνέχεια σε:
* Μεζονέτα 402 τμ στο Κολωνάκι μέσω offshore την 1/6/98 (το οποίο φέρεται να πούλησε εικονικά στον Αστέριο Οικονομίδη ο οποίος το μεταβίβασε στη συνέχεια στην Αρετή Τσοχατζοπούλου)
* Μονοκατοικία στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου στις 29/11/99
* Αίθουσα 964 τμ στη Λ. Κηφισίας στις 18/11/99
* Αίθουσα 1000 τμ στη Λ. Κηφισίας στις 18/11/99
* 22 θέσεις παρκινγκ στην παραπάνω διεύθυνση
* Ακίνητο στην Κυψέλη στις 17/2/2000
* Διαμέρισμα 60 τμ στην Κυψέλη στις 28/6/04
* Διαμέρισμα 142 τμ στην Κυψέλη στις 28/6/04

Επισημαίνεται ότι τα ακίνητα στη Λεωφόρο Κηφισίας πωλήθηκαν στη συνέχεια από την εταιρεία «Torcaso» στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Το …δεξί χέρι του Άκη
Αναφορικά με τον εξάδελφό του πρώην υπουργού Ν. Ζήγρα, το πόρισμα του επιφυλάσσει«κεντρικό ρόλο» στην υπόθεση καθώς θεωρείται το δεξί χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι θεωρείται διαχειριστής των χρημάτων του πρώην υπουργού από το έτος1997. Παρατίθενται δε σειρά εγγράφων που αποδεικνύουν καταθέσεις χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς της μετέπειτα συζύγου του πρώην υπουργού από το 1997.