Αυστριακός βιολόγος έχει 600 παιδιά μέσω τεχνητής σπερματέγχυσης !



Ο αυστριακός βιολόγος Μπέρτολντ Βίσνερ φέρεται να είναι ο «πατέρας»... 600 παιδιών, τα οποία συνελήφθησαν πριν από μισόν αιώνα με τη μέθοδο της τεχνητής σπερματέγχυσης.

Στην πρωτοφανή αυτή ανακάλυψη έφτασαν δύο άντρες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο βιολογικός τους πατέρας ήταν ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής κλινικής στην οποία και συνελήφθησαν. Ο Καναδός σκηνοθέτης Μπάρι Στίβενς και ο Βρετανός δικηγόρος Ντέιβιντ Γκόλανζ υποστηρίζουν ότι ο Βίσνερ ήταν ο μυστικός δωρητής σπέρματος σε εκατοντάδες ακόμα περιπτώσεις.


Οι δυο άντρες αποφάσισαν να ερευνήσουν κάτω από ποιες συνθήκες ήρθαν στον κόσμο, οπότε, αφού ανακάλυψαν ότι ήταν παιδιά του Βίσνερ σε γονιδιακό επίπεδο, αναρωτήθηκαν αν έχουν άλλα «αδέλφια». Το 2007, λοιπόν, υπέβαλαν σε τεστ DNA 18 άτομα που είχαν «συλληφθεί» στην κλινική από το 1942 έως το 1962. Τα 12 από αυτά, δηλαδή τα 2/3, ήταν παιδιά του αυστριακού βιολόγου.


Ο Βίσνερ, που βρέθηκε στο Λονδίνο ως μετανάστης από την Αυστρία, ίδρυσε τη δεκαετία του '40 μαζί με τη σύζυγό του, ιατρό Μέρι Μπάρτον, μια κλινική γονιμότητας, κάνοντας πειράματα τεχνητής σπερματέγχυσης.


Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, η δημόσια κατακραυγή ήταν σφοδρή αφού η τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ήταν ακόμη στα σπάργανα και η εποχή εκείνη δεν είχε καμία σχέση με σήμερα, όπου η τεχνητή σπερματέγχυση αποτελεί κοινή πρακτική.


Ένας Λονδρέζος γιατρός περιέγραψε τις πρακτικές της κλινικής ως «έργο του Βελζεβούλ» και τελικά το 1948 μια επιτροπή που διόρισε η Βρετανική κυβέρνηση έλεγξε την κλινική Μπάρτον και έκρινε ότι έπρεπε να κλείσει, κάτι όμως που ουδέποτε συνέβη.


Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ο Βίσνερ, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης και πέθανε το 1972, κάθε χρόνο δώριζε σπέρμα περίπου 20 φορές και γινόταν πατέρας ισάριθμων παιδιών.


Όπως αναφέρουν οι Sunday Times, περίπου 1.500 παιδιά συνελήφθησαν με τη μέθοδο της τεχνητής σπερματέγχυσης στην Κλινική Μπάρτον του Λονδίνου από το 1942 έως το 1962 -άγνωστο πόσα απ' αυτά είναι «παιδιά» του Βίσνερ.



Ο αριθμός αυτός πιθανώς θα ήταν παγκόσμιο ρεκόρ για έναν μόνο δωρητή σπέρματος









ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ