Εκτός κούρσας η Θεσσαλονίκη για «Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2014»


Εκτός κούρσας η Θεσσαλονίκη για «Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2014»


Αποκλείστηκε η Θεσσαλονίκη από τη διεκδίκηση του τίτλου της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2014...
όπως ενημέρωσε με προσωπική επιστολή το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Falkenberg, αναφέρει ο Αγγελιοφόρος.

Οι πόλεις που προκρίθηκαν στον τελικό είναι το Μπρίστολ, η Φρανκφούρτη και η Κοπεγχάγη.

«Η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης μπορεί να μην ευοδώθηκε, αλλά αποτελεί σταθερή παρακαταθήκη για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, καθώς η όλη προσπάθεια σήμανε την συστηματική καταγραφή της πραγματικής κατάστασης του αστικού περιβάλλοντος και απέφερε ευρωπαϊκές εμπειρίες και γνώσεις στον τομέα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης», ανέφερε σχετικά ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σ’ αυτό το πνεύμα, η προσπάθεια για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον Θεσσαλονίκη, στα βήματα της Ευρώπης και της διεθνούς εμπειρίας συνεχίζεται, ενώ προωθείται η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για το Δίκτυο Πράσινων Ελληνικών Πόλεων, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία με άλλες πόλεις που «επενδύουν» στο περιβάλλον αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων και δράσεων.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη διαδικασία συμμετοχής μας στη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας 2014, και από την θετική αξιολόγηση της αίτησής μας ως "εξαιρετικής ποιότητας" παρά το ότι οι πόλεις που βρέθηκαν στη τελική επιλογή είναι το Μπρίστολ, η Φρανκφούρτη και η Κοπεγχάγη, πόλεις με μεγάλη παράδοση στη περιβαλλοντική διαχείριση» είπε ο κ. Ζέρβας.

«Η όλη εμπειρία ήταν μία εξαιρετική άσκηση συνεργασίας με όλους τους φορείς της πόλης. Επιπλέον κερδίσαμε εμπειρία και γνώση των διεθνών καλών πρακτικών στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και αναγνώριση των προσπαθειών της Διοίκησής μας να κάνει την πόλη της Θεσσαλονίκης καλύτερη για τους κατοίκους της. Είναι καιρός πια να αφήσουμε τις συζητήσεις στην άκρη και να αρχίσουμε να υλοποιούμε πολιτικές για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

«Φυσικά δεν ευνοεί ούτε η οικονομική κρίση ούτε η πολιτική αστάθεια. Όμως καλό θα είναι και οι ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος που θα προκύψουν στο μέλλον να αντιλαμβάνονται πλήρως τη σημασία της ανάπτυξης του αστικού περιβάλλοντος και να στηρίζουν την Αυτοδιοίκηση που είναι ο πυλώνας υλοποίησης των πολιτικών αυτών» κατέληξε ο αντιδήμαρχος.