ΤΑ 10 ΠΙΟ ΤΡΑΓΙΚΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!



Συνηθίζουμε να λέμε πως τα λάθη είναι ανθρώπινα αλλά όταν αφορούν τους γιατρούς τότε τα πράγματα σίγουρα δεν είναι τόσο απλά αφού συνήθως κοστίζουν μια ζωή... Δυστυχώς στην πορεία της ιατρικής επιστήμης έχουν συμβεί πάρα πολλά τραγικά περιστατικά αμέλειας και λαθώς από γιατρούς με αποτέλεσμα να χάνεται μια ζωή ή να σημαδεύεται η μελλοντικη ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Οι 10 συγκλονιστικές ιστορίες που ακολουθούν είναι από τις πιο διαδεδομένες και αφορούν μοιραία ιατρικά λάθη.

1. Χρησιμοποίησε … λάθος σπέρμα για την γονιμοποίηση!

Η κ. Nancy Andrews μαζί με τον σύζυγό της, από τη Νέα Υόρκη, προσπαθούσαν για χρόνια να αποκτήσουν παιδί. Το χαρμόσυνο νέο κάποια στιγμή ήρθε μετά από παρα πολλές εξωσωματικές: Επιτέλους περίμεναν παιδί και η πορεία της εγκυμοσύνης ήταν ιδανική. Ωστόσο, όταν η γυναίκα γέννησε το νεογέννητο ήταν πιο σκούρο από όσο περίμεναν. Μετά από τεστ DNA αποκαλύφθηκε ότι ο εμβρυολόγος στην κλινική είχε μπερδεψει τα σπερματοζωάρια.

2. Επιτυχής μεταμόσχευση καρδιάς αλλά η ασθενής πέθανε!

Ήταν μόλις 17 ετών με σοβαρό πρόβλημα καρδιάς. Η Μεξικάνα Jesica Santillan ήρθε στις ΗΠΑ για να λάβει θεραπεία. Η πολυπόθητη καρδιά για μεταμόσχευση βρέθηκε μετά από λίγο καιρό και η επέμβαση ήταν επιτυχής. Η Jesica, εντούτοις πέθανε δύο εβδομάδες. Ο λόγος; Οι γιατροί είχαν ξεχάσει να ελέγξουν τη συμβατότητα της καρδιάς του δότη με την κοπέλα!

3. Η λανθασμένη διάγνωση του κόστισε έναν όρχι!

Ο 47χρονος βετεράνος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας κ. Benjamin Houghton ένιωθε πόνους στον αριστερό του όρχι. Αφού οι πόνοι επέμεναν επισκέφτηκε το νοσοκομείο West Los Angeles VA Medical. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπήρχε καρκινικός όγκος. Μετά από επέμβαση του αφαιρέθηκε ο όρχις αλλά από εξετάσεις που ακολούθησαν αποδείχτηκε ότι κανένας καρκίνος δεν υπήρχε. Ο Benjamin ακρωτηριάστηκε κατά λάθος. Γιατροί και ασθενής πήγαν στα δικαστήρια, και ο άντρας έγινε πλουσιότερος κατά 200.000 δολάρια.

4. Ξύπνησε μετά το χειρουργείο με ένα μεταλλικό εργαλείο στην κοιλιά του!

Ο κ. Donald Church χειρουργήθηκε τον Ιούνιο του 2000 στο Σιάτλ χειρουργήθηκε για καρκίνο στην κοιλιακή χώρα αλλά ο χειρουργός ένα εργαλείο στα σπλάχνα του. Το νοσοκομείο αναγκάστηκε να καταβάλλει στον άντρα αποζημίωση 97.000 δολαρίων.

5. Κατά λάθος στο χειρουργείο για επέμβαση ανοιχτής καρδιάς!

Μια 67χρονη γυναίκα έκανε αγγειογραφία εγκεφάλου. Από λάθος, όμως, αντί να μεταφερθεί σε δωμάτιο βρέθηκε στο χειρουργικό τραπέζι. Ευτυχώς ο γιατρός της την εντόπισε εγκαίρως.

6. Μια τρύπα στο κρανίο έγινε σε λάθος σημείο!

Μια 87χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία. Ο γιατρός έπρεπε να τρυπήσει την αριστερή πλευρά που αιμορραγούσε. Αντ’ αυτού, όμως, ο νευροχειρουργός άνοιξε μία τρύπα στη δεξιά πλευρά του κρανίου! Ευτυχώς η γυναίκα επέζησε.

7. Του ακρωτηρίασαν λάθος… πόδι!

Ο ο 52χρονος Willie King έπρεπε να προβεί σε ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του, λόγω σοβαρής πάθησης. Η επέμβαση ξεκίνησε αλλά η χειρουργική ομάδα κατάλαβε ότι αφαιρούσε λάθος πόδι! Τελικά ο Willie έχασε και τα δυο του πόδια, και έφτασε στα δικαστήρια όπου και τελικά έλαβε το ποσό των 900.000 δολαρίων ως αποζημίωση.

8. Αφαίρεσαν κατά λάθος το υγιές νεφρό!

Οι εξετάσεις έδειξαν καρκίνο στον ένα του νεφρό και η αφαίρεση ήταν μόνη κλύση για το νεαρό άντρα από τις ΗΠΑ. Μόνο που στις εξετάσεις που ακολούθησαν και στις βιοψίες στο πάσχον όργανο ανακαλύφθηκε ότι ο εν λόγω νεφρός ήταν απολύτως υγιής. Ο χειρουργός αφαίρεσε το λάθος νεφρό!

9. Μοιραίο λάθος του αναισθησιολόγου…

Ο κ. Sherman Sizemore είχε πόνους στην κοιλιά και οι γιατροί αποφάσισαν να προβούν σε μια διερευνητική χειρουργική επέμβαση.Ο αναισθισιολόγος χορήγησε στον ασθενή φάρμακα για να μουδιάσει αλλά απέτυχε στη γενική αναισθησία. Συνεπώς ο ασθενής αισθανόταν τα πάντα στο χειρουργείο αλλά δεν μπορούσε να κινηθεί ή να επικοινωνήσει με τους γιατρούς. Η εμπειρία επηρέασε τόσο τον Sherman που αυτοκτόνησε δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο!

10. Παρέκαμψαν τη λάθος αρτηρία!

Ο κωμικός ηθοποιός Dana Carvey υποβλήθηκε σε διπλό by pass στην καρδιά του. Οι ενοχλήσεις, όμως, επανεμφανίστηκαν. Έγιναν και πάλι εξετάσεις. Ο γιατρός που τον χειρούργησε είχε παρακάμψει τη λάθος αρτηρία! Το δικαστήριο εκδίκασε αποζημίωση 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων.




ΠΗΓΗ:http://www.madata.gr/