ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!
Ο Κώστας γιατί είναι «μαγκιά». Η Δήμητρα ξεκίνησε το κάπνισμα γιατί όλη η παρέα κάπνιζε κι όντας η μόνη μη καπνίστρια ένιωθε «εκτός», δεν ήταν κουλ όσο οι άλλοι. Ο Θεοδόσης δεν βλέπει πού είναι το πρόβλημα με το τσιγάρο, αφού και ο πατέρας του και η μητέρα του και τ’ αδέρφια του είναι καπνιστές. Η Σωτηρία θεωρεί ότι όταν καπνίζει, την πλησιάζουν πιο εύκολα τα αγόρια.
Ο Γρηγόρης δουλεύει τα σαββατοκύριακα σε φαστ-φουντάδικο κι αφού βγάζει μόνος του το χαρτζιλίκι του, δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν για το πού χαλάει τα λεφτά του. Η Φωτεινή καπνίζει 4-5 τσιγάρα την ημέρα κι έτσι δεν τρέχει τίποτα, αφού και λίγα είναι και μπορεί να το κόψει άμα θέλει. Προς το παρόν δεν θέλει.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», σχεδόν όλοι οι Έλληνες καπνιστές έχουν ξεκινήσει το τσιγάρο στην εφηβεία. Μόνο 1 στους 10 ξεκίνησε να καπνίζει μετά τα 18! Η πιο συχνή ηλικία που οι Έλληνες ξεκινούν το κάπνισμα είναι η περίοδος από τα 15 μέχρι τα 18 τους χρόνια, ενώ είναι πολύ ανησυχητικό ότι χρόνο με το χρόνο πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των εφήβων καπνιστών, αφού ακόμη και παιδιά των 12 ετών δηλώνουν καπνιστές! Το πρόβλημα διογκώνεται όταν αναλογιστεί κανείς πως σ’ αυτήν την τρυφερή ηλικία, μερικά μόνο τσιγάρα είναι αρκετά για να προκληθεί εθισμός, έτσι όταν ακούμε ένα παιδί να λέει «δεν μπορώ να το κόψω», δεν είναι ούτε υπερβολή, ούτε μιμιτισμός των μεγάλων. Λέει αλήθεια.
Τι πρέπει, όμως, να κάνουν οι μεγάλοι για να προστατέψουν τα παιδιά από αυτή την κακή συνήθεια που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους, σε λίγα μόνο χρόνια; Κι όπως όλα ξεκινούν από την οικογένεια, τον πρώτο και σημαντικότερο ρόλο έχουν οι γονείς. Απ’ την στιγμή που ένα ζευγάρι αποκτήσει παιδί, καλό θα ήταν να κόψουν το τσιγάρο αμέσως. Το παιδί, από την βρεφική ηλικία αντιλαμβάνεται τι γίνεται κι έτσι οι δικαιολογία «θα το κόψω όταν μεγαλώσει» δεν θα βοηθήσει καθόλου στο πρόβλημα.
Οι γονείς πρέπει, όταν ακόμη το παιδί είναι μικρό, να του εξηγούν πως το τσιγάρο είναι μια βλαβερή συνήθεια, που δεν προσφέρει τίποτε, παρά μόνο προβλήματα και αρρώστιες, σε αυτούς που καπνίζουν. Ακόμη και στην κρίσιμη εφηβική ηλικία, οι γονείς πρέπει, με ήρεμο και σωστό τρόπο να εξηγήσουν στο παιδί τους να μείνει μακριά από τους πειρασμούς. Εκβιασμοί όπως «μη σε πιάσω να καπνίζεις, αλλιώς θα …», θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα γιατί ως γνωστόν οι έφηβοι έχουν μια κλίση προς την αντίδραση και την επαναστατικότητα.
Στην περίπτωση που οι γονείς αντιληφθούν ότι το έφηβο παιδί τους καπνίζει, πρέπει να αντιδράσουν με ήρεμο και ώριμο τρόπο. Η διαταγή «κόψτο αμέσως!» φυσικά και δεν θα εισακουστεί. Έτσι κι αλλιώς κανένας εθισμός δεν κόβεται απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Οι γονείς πρέπει να συμπαρασταθούν στο παιδί τους, να του δείξουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους και να το βοηθήσουν να καταλάβει ότι η βοήθεια και η ενημέρωση από ειδικούς είναι απαραίτητη – δεν είναι αδυναμία το να ζητάς βοήθεια. Αντίθετα, δύναμη είναι να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να τα διορθώνεις.
ΠΗΓΗ:Zougla.gr