ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΥΓΑΝΟΛΑΔΟ

Από αύριο το 1ο δημοτικό σχολείο Αγ. Παύλου θα ζεσταίνεται με... τηγανόλαδο

Την πρώτη "παρτίδα" βιοντίζελ από τηγανόλαδα θα παραλάβουν αύριο, Πέμπτη 15 Μαρτίου οι μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Αγίου Παύλου. Να θυμίσουμε ότι...


το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είχε μοιράσει στους μαθητές ειδικά δοχεία, μέσα στα οποία συνέλεξαν συνολικά 750 λίτρα τηγανόλαδου, και το οποίο το ΤΕΙ μετέτρεψε σε βιοκαύσιμο. Το φορτίο από την Κοζάνη αναμένεται να φθάσει στο σχολείο στις 12:00, όπου παρουσία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, και του συνόλου της σχολικής κοινότητας, θα τοποθετηθεί στη δεξαμενή πετρελαίου, εξασφαλίζοντας έτσι τη δωρεάν θέρμανση του σχολείου. Το σχολείο αυτό είναι ένα από τα λίγα του διευρυμένου δήμου που καταναλώνει πετρέλαιο για τη θέρμανσή του, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων χρησιμοποιεί φυσικό αέριο.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην δήμος Συκεών ήταν από τους πρώτους που έθεσε σε υλοποίηση το πρόγραμμα ανακύκλωσης και αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων, το οποίο τώρα επεκτείνεται σε όλες τις Ενότητες του νέου διευρυμένου δήμου, δίνοντας έμφαση κυρίως στις μαθητικές κοινότητες, με το 1ο Δ.Σ. Αγ.Παύλου να είναι ένα από τα έξι που εντάχτηκαν στο κίνημα αυτό. Συνεργεία του δήμου διανέμουν στους δημότες και στους μαθητές ειδικά δοχεία για τη συλλογή των τηγανόλαδων, τα οποία παραλαμβάνουν μετά από ειδοποίησή τους.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα εκστρατεία για την προώθηση της ανακύκλωσης, προωθώντας ταυτόχρονα όλα τα προγράμματα που ο δήμος υλοποιεί, όπως είναι η ανακύκλωση συσκευασιών (μπλε κάδος), η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών, η χουμοποίηση-κομποστοποίηση φυτικών-οργανικών απορριμμάτων.

Η μετατροπή του τηγανόλαδου σε βιοκαύσιμο έγινε στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας υπό την ευθύνη του καθηγητή Ιωάννη Κάρμαλη.