Ο ΠΟΥΤΙΝ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ . ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ





Στο Κρεμλίνο επιστρέφει για τρίτη προεδρική θητεία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς βάσει των exit poll που μεταδίδει η ρωσική κρατική τηλεόραση συγκεντρώνει ποσοστό 58% στις κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή, κερδίζοντας το στοίχημα της εκλογής του από τον πρώτο γύρο -παρά το πρωτοφανές κύμα αμφισβήτησης και τις ογκώδεις διαδηλώσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπος τους τελευταίους μήνες. Εκτεταμένη νοθεία στις προεδρικές κάλπες καταγγέλλει η αντιπολίτευση και ανεξάρτητοι παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας.


Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Πούτιν κατέκλυσαν τη μεγάλη πλατεία έξω από το Κρεμλίνο πανηγυρίζοντας για την επιστροφή του «τσάρου». Μαρτυρίες αναφέρουν πως ορισμένοι συμμετέχοντες, ανάμεσά τους εργαζόμενοι σε κρατικούς οργανισμούς, αναγκάστηκαν από τη διοίκηση να... πανηγυρίσουν υπό την απειλή πειθαρχικής τιμωρίας.

Η αντιπολίτευση την ίδια στιγμή δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της εκλογής του Βλαντιμίρ Πούτιν, και διοργανώνει μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Μόσχας τη Δευτέρα.

Τα exit poll «δίνουν» στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας ποσοστό 58,3% με 59,3%, και ακολουθεί ο ηγέτης των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 17,7 έως 18,2%. Την έκπληξη κάνει ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μιχαήλ Πρόχοροφ, ανεξάρτητος υποψήφιος, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 9,2 έως 9,6%.

Ακολουθούν ο υπερεθνικιστής ηγέτης Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, πρόεδρος του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος με 7,4% και ο πρόεδρος της Δίκαιης Ρωσίας Σεργκέι Μορόνοφ με 4,3%.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε το 56%.

Ωστόσο, οι καταγγελίες νοθείας δυναμιτίζουν το κλίμα. «Αυτές οι εκλογές δεν είναι ελεύθερες. Γι' αυτό διαδηλώνουμε αύριο. Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα του προέδρου» δήλωσε ο Μιχαήλ Κασιάνοφ, πρωθυπουργός του Πούτιν πριν περάσει στις τάξεις της αντιπολίτευσης.

Η ανεξάρτητη επιτροπή παρατηρητών της Ρωσίας, Golos, αναφέρει ότι έχει δεχθεί πληθώρα καταγγελιών για ψηφοφορίες... καρουσέλ, κατά τις οποίες ψηφοφόροι οδηγούνταν με λεωφορεία σε εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν πολλές φορές.

Οι καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου «έβγαλαν» δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στους δρόμους κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήταν η μεγαλύτερη έκρηξη λαϊκής οργής στη μετασοβιετική Ρωσία φέρνοντας στην επιφάνεια την αγανάκτηση των Ρώσων για τη διαφθορά, την κοινωνική ανισότητα και τον σφιχτό έλεγχο της πολιτικής ζωής υπό τον Πούτιν.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρωθυπουργός -που επιστρέφει για τρίτη θητεία στην προεδρία, αλλάζοντας ρόλους με τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ- είχε «δει» πίσω από τις πρωτοφανείς στα χρονικά της Ρωσίας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μία μειονότητα αστικής ελίτ που τελεί υπό τις προσταγές της Δύσης με στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας.






ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ