Reuters: Αδύνατη η ανάπτυξη στην Ελλάδα με τέτοιους μισθούς


Για πολλά χρόνια οικονομικά εξαρτημένη θα είναι η Ελλάδα παρά τη νέα δανειακή σύμβαση που ψήφισε το Eurogroup, πριν από δύο μέρες, σύμφωνα με άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Reuters.


Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει στην ανάλυσή του ότι ουσιαστικά δόθηκε στη χώρα μας μια ακόμα παράταση προκειμένου να αντέξει την πτώχευση και τις συνέπειές της στην ευρωζώνη.
Το άρθρο τονίζει ότι η πατρίδα μας είναι και «επισήμως υπό την επιτήρηση της διεθνούς κοινότητας» ενώ επισημαίνει ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελεί ο «ειδικός κλειστός λογαριασμός» που θα δημιουργηθεί από τους πιστωτές μας.
Συγκεκριμένα, το κύριο εμπόδιο είναι το γεγονός ότι η χώρα μας επιβαρύνεται με ένα υπερτιμημένο νόμισμα όπως είναι το ευρώ καθώς και ότι δεν έχει καμία ικανότητα να εφαρμόσει κανενός είδους πολιτική στήριξης της οικονομίας. Έκπληξη στον αρθρογράφο κάνει η εκτίμηση της τρόικας σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι πιθανόν να παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης από το 2014 και μετά, καθώς διερωτάται «από πού θα προέλθει η ανάπτυξη σε μια χώρα που πλήττεται από τη μαζική υποτίμηση των μισθών».
Μάλιστα, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι όσο βρίσκεται σε ισχύ η νέα δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές στο μέλλον καθώς και ότι θα είναι αδύνατο να επιστρέψει τα χρήματα που του σχεδίου διάσωσης, παρά τα χαμηλά επιτόκια που συμφωνήθηκαν.
Στο τέλος της ανάλυσης, το άρθρο αναφέρει δύο ακόμη ελλείψεις που εμφανίζει η νέα δανειακή σύμβαση. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι οι ιδιώτες πιστωτές είναι πιθανό να μην συμμετάσχουν σε ποσοστό 95% στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως είχε προληφθεί καθώς και ότι οι πολιτικοί της χώρας δεν θα δείξουν την απαραίτητη βούληση προκειμένου να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα.