Στην Ισλανδία σχεδιάζουν το νέο Σύνταγμα μέσω Facebook και Twitter!
Μπορεί να μην είναι πια στο επίκεντρο των διεθνών και ελληνικών ΜΜΕ, σύμφωνα με
όσα δημοσιεύει το iefimerida.gr, η Ισλανδία «αθόρυβα» προσπαθεί να συνέλθει από την δίνη της οικονομικής κρίσης στην...
οποία βρέθηκε το 2008 και σχεδιάζει το νέο Σύνταγμα της χώρας μέσω crowdsourcing από το Facebook και το Twitter!
Καθώς η χώρα ανακάμπτει από την οικονομική κρίση που προκάλεσε την κατάρρευση των τραπεζών και της κυβέρνησή της, χρησιμοποιεί τα social media προκειμένου να καταθέσουν τις ιδέες τους για το νέο Σύνταγμα.
«Πιστεύω ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα Sύνταγμα εκπονείται κατά βάση στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Θοβαλντύρ Γκύλφασον, μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Ισλανδίας.
«Η κοινή γνώμη βλέπει το Σύνταγμα να συντάσσεται μπροστά στα μάτια των πολιτών... Αυτό είναι μια πολύ διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την παλαιότερη που ήθελε τους συντάκτες του Συντάγματος να βρίσκονται κάπου απομονωμένοι».
Το υπάρχον Σύνταγμα της Ισλανδίας ισχύει από το 1944 οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Δανία. Τότε, οι Ισλανδοί είχαν αντιγράψει το σύνταγμα της Δανίας με ελάχιστες παραλλαγές όπως λ.χ. την αντικατάσταση του όρου «βασιλιάς» με αυτόν του «προέδρου».
Κάθε εβδομάδα, μετά από τη σύνταξη ενός άρθρου, το Συντακτικό Συμβούλιο «ανεβάζει» το σχέδιο στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια οι πολίτες μπορούν να σχολιάσουν και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις ή να συζητήσουν με άλλους χρήστες στη σελίδα του Συμβουλίου στο Facebook.
Το Συμβούλιο έχει επίσης ένα λογαριασμό Twitter, μια σελίδα στο YouTube, όπου δημοσιεύονται τακτικά οι συνεντεύξεις των μελών του Συμβουλίου, καθώς και ένα λογαριασμό στο Flickr που περιέχει εικόνες από τα 25 μέλη του στην εργασία, όλα με σκοπό να μεγιστοποιηθεί αλληλεπίδραση με τους πολίτες.
Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου είναι ανοικτές στο κοινό και με απευθείας σύνδεση με την ιστοσελίδα και τη σελίδα του Facebook, η οποία έχει πάνω από 1.300 likes σε μια χώρα 320.000 κατοίκων.
Όλοι αυτή η συμμετοχή και το άνοιγμα στα social media είναι το αποτέλεσμα του εθνικού φόρουμ που συγκροτήθηκε πέρυσι και στο οποίο 950 τυχαία επιλεγμένα άτομα πέρασαν μια μέρα συζητώντας για το Σύνταγμα. Αν όλα κυλήσουν ομαλά μέχρι τον Ιούλιο το Συμβούλιο θα έχει έτοιμο το σχέδιο του Συντάγματος το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα χωρίς καμία παρέμβαση από το Κοινοβούλιο, θα είναι συνεπώς ένα Σύνταγμα από το λαό, για το λάο.
Με δεδομένο οτι το σχέδιο Συντάγματος θα τείθετο σε δημοψήφισμα ο Γκύλφασον είχε την ιδέα της συμμετοχής των πολιτών μέσα από τα social media. Άλλωστε οι Ισλανδοί είναι από τους πλέον εξοικιωμένους λαούς με την τεχνολογία, καθώς τα 2/3 των πολιτών έχουν λογαριασμό στο Facebook.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ο Γκύλφασον δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το επίπεδο της συζήτησης που έγινε για το Σύνταγμα. «Υπάρχει πολλή καλή θέληση για αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε. Το κοινό έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη συζήτησή μας. Τα σχόλιά τους ήταν πολύ χρήσιμα και είχαν θετική επίδραση στο αποτέλεσμα».
Ο Γκύλφασον ο οποίος είναι εν ενεργεία καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ελέγχους και ευθύνες για το Κοινοβούλιο καθω και διατάξεις για το διαχωρισμό των εξουσιών προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα οικονομική κρίση. Θα περιέχει επίσης σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εκλογής βουλευτών και δικαστών.
Υπενθυμίζεται πως οι Ισλανδοί μέσα από δύο δημοψηφίσματα απέρριψαν μαζικά το ενδεχόμενο να επωμισθούν οι φορολογούμενοι το βάρος διάσωσης των ισλανδικών τραπεζών προκαλώντας την οργή της Βρετανίας και των Κάτω Χωρών οι οποίες σκοπεύουν να οδηγήσουν τη χώρα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.