Μάχη ζωής για διάσημο ηθοποιό: Τι αποκαλύπτει για την υγεία του!Το γεγονός ότι ήταν δεινός καπνιστής επί σειρά ετών του δημιούργησε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει. Η πνευματολόγος τού συνέστησε να φύγει από το καυσαέριο της πόλης και να πάει να μείνει σε ένα περιβάλλον με καθαρό αέρα. Έτσι, ο παλαίμαχος ηθοποιός, Ντάνος Λυγίζος, που άσκησε με επιτυχία και το δημοσιογραφικό λειτούργημα, παράλληλα με το θέατρο, άφησε το σπίτι στο Χαλάνδρι και επέλεξε αυτή τη λύση, όχι μόνο για να αντιμετωπίσει με το πιο υγιεινό τρόπο την κατάσταση του, αλλά και για να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους που τον φροντίζουν αφού ο ίδιος δεν απέκτησε ποτέ παιδιά και είναι μόνος στη ζωή του...

«Η εμμονή μου στο τσιγάρο με έφερε σε κατάσταση που έπρεπε να έχω πάντα καθαρό αέρα και έτσι είπα "αντίο" στην Αθήνα. Η Παιανία έχει πολύ καθαρό αέρα. Και εδώ που βρίσκομαι είναι πολύ φιλόξενο μέρος, κάτι σαν ξενοδοχείο, και τα περνάω θαύμα. Η πάθηση μου είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το λεγόμενο ΧΑΠ. Μετά το ΧΑΠ όμως έρχεται το... happy end!», λέει ο ίδιος στην Espresso με το γνώριμο του χιούμορ. Ο Ντάνος Λυγίζος μας δέχθηκε στον χώρο υποδοχής της στέγης γερόντων στην οποία φιλοξενείται και παρά τον ακατάπαυστο βήχα του, θέλησε να μας μιλήσει αναλυτικά για το πρόβλημα της υγείας του.

«Το βήξιμο δεν είναι τίποτα. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχεις αναπνοή. Η ΧΑΠ νεκρώνει τις κυψελίδες των πνευμόνων και δεν παίρνεις οξυγόνο, αλλά το σώμα θέλει αξυγόνο. Οπότε η καρδιά, προκειμένου να στείλει περισσότερο αίμα, αρχίζει να κοπιάζει περισσότερο. Ε, πόσο να αντέξει αυτή η τρόμπα. Έρχεται μια στιγμή και κλατάρει...». Το πρόβλημα της αρρώστιας του είναι για εκείνον ένας αγώνας ζωής που θέλει να τον κερδίσει. Άλλωστε ο Ντάνος Λυγίζος είναι μαθημένος στα να παλεύει κυριολεκτικά με τα κύματα αφού επί σειρά ετών ήταν δεινός ιστιοπλόος και σάρωνε τα κύπελλα σε μεγάλους ιστιοπλοικούς αγώνες. «Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μια μη αντιστρέψιμη ασθένεια. Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να την κρατήσεις στάσιμη και αν μπορείς, να βελτιώσεις την κατάσταση. Εδώ έχει αρχίσει να έχει καθαρό αέρα και έχω αρχίσει να παίρνω τα πάνω μου», τονίζει ο ίδιος.Σε αυτό τον αγώνα έχει στο πλευρό του την πνευμονολόγο του, η οποία μάλιστα είναι και γειτόνισσά του στην Παιανία, αλλά και φίλους από το θέατρο, όπως είναι ο Βασίλης Τσιβιλίκας και ο Δάνης Κατρανίδης.