Φτωχότερο φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι των Ελλήνων


Φτωχότερο φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι των Ελλήνων
Ρεπορτάζ: Κλέλια Γιαρίμογλου, Γιώργος Διαμαντάκης
Χαλβάς, θαλασσινά και λαγάνα που άλλοτε στόλιζαν το σαρακοστιανό τραπέζι φέτος φαίνεται πως αποτελούν προϊόντα πολυτελείας για τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν γονατίσει από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.


.Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι πολίτες λεφτά δεν υπάρχουν πια στις τσέπες, καθώς ήδη έχουν «φαγωθεί» για τα χαράτσια, την ώρα που μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν δραματικά!

Ο φωτογραφικός φακός του Newsbomb.gr, βρέθηκε το πρωί στη γεμάτη από κόσμοΒαρβάκειο Αγορά για να απαθανατίσει την εικόνα που παρουσιάζει μία ημέρα πριν από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Ωστόσο, οι καταναλωτές κάνουν βόλτα από τον έναν πάγκο στον άλλο προκειμένου να εντοπίσουν τις χαμηλότερες τιμές, ενώ τις περισσότερες φορές φεύγουν με σχεδόν άδεια τα χέρια.
Από τη μία έμποροι υποστηρίζουν πως οι τιμές έχουν πέσει σε σχέση με πέρυσι, από την άλλη οι «μαγκωμένοι» πολίτες κάνουν λόγο για προϊόντα που πολλές φορές αδυνατούν να αγγίξουν... λόγω των χαμηλών εσόδων που έχουν.
«Το φρέσκο είναι άπιαστο όνειρο για τους συνταξιούχους»
Τα φρέσκα θαλασσινά που βρίσκονται απλωμένα στους πάγκους προς πώληση φαίνεται πως για κάποιους αποτελούν απαγορευμένες γεύσεις. Τα χρήματα που έχουν στα πορτοφόλια τους, τους περιορίζουν σε αγορές κατεψυγμένων προϊόντων.
Μία ηλικιωμένη γυναίκα εξέφρασε την αγανάκτησή της μέσω του Newsbomb.gr. Η ίδια φανερά απογοητευμένη υποστήριξε πως δεν υπάρχουν λεφτά ακόμα και για την αγορά των αναγκαίων αγαθών. Πόσο μάλλον για τα σαρακοστιανά. «Θα αγοράσω κατεψυγμένα προϊόντα. Το φρέσκο είναι άπιαστο όνειρο για τους συνταξιούχους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τις χαμηλότερες τιμές στη Βαρβάκειο αγορά, σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ και τις τοπικές ψαραγορές παραδέχθηκε μία γυναίκα, χωρίς όμως να κάνει λόγο για άλλες χρονιές. Ωστόσο, ως προς τις αγορές που τις επιτρέπονται να κάνει φέτος η ίδια δήλωσε: «Εννοείται φέτος ότι οι οικονομίες μου δεν μου επιτρέπουν να ξοδέψω πολλά χρήματα. Μάλιστα, θα περιοριστώ πολύ σε σχέση με την προηγουμένη χρονιά».
Το ίδιο υποστήριξε και μία άλλη γυναίκα, η οποία είπε στο Newsbomb.gr ότι αν και οι τιμές είναι χαμηλότερες από άλλες χρονιές αδυνατεί να αγοράσει φρέσκα θαλασσινά, καθώς δεν υπάρχουν λεφτά. Μάλιστα αμφισβητεί και την ποιότητα των προϊόντων που μπορεί να βρει κανείς στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας, αναφέροντας ότι «τα φρέσκα είναι κατεψυγμένα».
Ίδιες οι τιμές, χαμηλή η αγοραστική κίνηση
Πλήθος κόσμου βρέθηκε σήμερα στη Βαρβάκειο Αγορά προκειμένου να κάνει τις τελευταίες του αγορές για να «στρώσει» με όσα μπορεί το σαρακοστιανό τραπέζι. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι έμποροι οι καταναλωτές τοποθετούν στα «καλάθια» τους λιγότερα προϊόντα, καθώς οι οικονομικές συγκυρίες δεν τους επιτρέπει να κινηθούν όπως θέλουν.
Και ενώ οι έμποροι υποστηρίζουν πως πωλούν φθηνότερα τα προϊόντα τους, μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις δύο ευρώ κάτω από την περσινή χρονιά, πολίτες κάνουν λόγο για τιμές που κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές.
«Στη Βαρβάκειο αγορά μπορεί να βρει κανείς και ακριβά και φθηνά προϊόντα, υποστήριξε» μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία βρέθηκε σήμερα στην αγορά. «Ότι έχουμε παίρνουμε. Η ζωή γενικά έχει γίνει ακριβή και τα λεφτά έχουν λιγοστέψει. Για αυτό και εμείς ως οικογένεια ξοδέψαμε πολύ λιγότερα από πέρυσι».
Ο κόσμος πεινάει!
«Υπάρχει κίνηση! Ο κόσμος όμως δεν αγοράζει όπως παλιά. Δεν έχει λεφτά και αυτό φαίνεται» δήλωσε ένας έμπορος την ώρα που επιχειρούσε να προσελκύσει τον κόσμο με τις δελεαστικές, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος, προσφορές στα θαλασσινά που διαθέτει στην αγορά.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ενός ιχθυοπώλη, ο οποίος ισχυρίστηκε πως αναγκάζεται να πουλήσει σε χαμηλές τιμές προκειμένου να δουλέψει. «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Ο κόσμος πεινάει!!! Προσπαθούμε να έχουμε τις τιμές μας χαμηλές για να δουλέψουμε και εμείς» ανέφερε ο έμπορος.
garida
Γαρίδες από 3 ευρώ
«Οι φετινές τιμές των αλιευμάτων είναι κατά 10%-15% χαμηλότερες, σε σχέση με πέρυσι» δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ιχθυαγοράς (Βαρβάκειος), ΣπύροςΚοράκης. Τονίζει δε ότι μόνο στην τιμή του χταποδιού παρατηρείται αύξηση κατά 5%, λόγω έλλειψης στην αγορά. Όπως σημειώνει, το φρέσκο χταπόδι, που η τιμή του ήταν πέρυσι στα 14,80 ευρώ, φέτος, κοστίζει 16 ευρώ και το κατεψυγμένο από 5 έως 12 ευρώ.

Ενδεικτικά, ο κ. Κοράκης αναφέρει κάποιες τιμές αλιευμάτων: Τα καλαμάρια, ανάλογα με το μέγεθος, πωλούνται από 5,00 έως 16 ευρώ και τα κατεψυγμένα από 3 έως 7 ευρώ. Τα μύδια κινούνται μεταξύ 2,50 έως 3,00 ευρώ από 5 ευρώ πέρυσι. Οι γαρίδες πωλούνται από 3,00 έως 30 ευρώ, ενώ η καραβίδα κοστίζει από 12 έως 38 ευρώ.

«Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι εκτιμάται ότι θα κυμανθεί η τιμή της καθιερωμένης λαγάνας, στα 2,50 έως 3,00 ευρώ (750 γραμμάρια)» δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος.

πηγή: Newsbomb.gr