Το ΝΑΤΟ, η Τουρκία, τα ραντάρ και ο… ναύαρχος!


Η  αντιπυραυλική άμυνα και η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ είναι η επίσημη αντζέντα του ΝΑΤΟ αυτή την περίοδο για την περιοχή μας – άντε και λίγο η είσοδος των Σκοπίων στη Συμμμαχία. Πίσω όμως από τα 2 πρώτα θέματα...
...κρύβεται η επιδίωξη της Αγκυρας να πετύχει, μέσω των διευθετήσεων της νέας δομής, του ελέγχου του μισού Αιγαίου. Τί λέει δηλαδή; Ότι το νεο σύστημα επιτήρησης μέσω ραντάρ δημιουργεί αναγκαίες επικαλύψεις.
Πατώντας εκεί προσπαθεί να δώσει «χωρο» ελέγχου στα δικά της ραντάρ μέσα στο Αιγαίο- μέχρι θεωρητικά τον 25ο μεσημβρινό. Δεν αποδέχεται ωστόσο να «μπαίνουν» και άλλο τόσο μέσα στην ηπειρωτική Τουρκία άλλα, πχ τα δικά μας, για να είναι δεμένη η επικάλυψη της μεσαίας περιοχης που ενώνονται οι εμβέλειες . Με δυό λόγια θέλει να μεταθέσει την μέση γραμμή δυτικότερα!
Για το λόγο αυό έχει αρχίσει μια κινητικότητα ΝΑΤΟικών αξιωματούχων στην περιοχή. Ρασμούσεν, Τζόντις και τώρα ο ελληνοαμερικανός επικεφαλής των δυνάμεων Ευρώπης, ναύαρχος Σταυρίδης, που έρχεται διαδοχικά Αθήνα, Αγκυρα και Νάπολι. Στην ατζέντα του, όπως είπαμε, γράφει δύο θέματα: την αντιπυραυλική άμυνα και τη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ..
Αυτό που προβληματίζει είναι κατά πόσο ο – Σνυρνιός – Σταυρίδης θα δεχθεί τα τουρκικά κόλπα, να μπεί ο «Επιτήδειος Ουδέτερος» στην καρδιά του Αιγαίου. Πρόκειται για τεχνικό θέμα λένε κάποιοι στο ΝΑΤΟ, άλλά όπως καταλαβένετε ΔΕΝ είναι…. Να «μοιράσουν» το Αιγαίο θέλουν στο βάθος του μυαλού τους…

prionokordela.gr