Τι απόσταση διανύει ένα φτέρνισμα;


Επιστήμονες από την Σιγκαπούρη, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας προσπαθούν να εξακριβώσουν μέχρι που φθάνουν οι μικροοργανισμοί που εκτοξεύει κάποιος όταν φτερνίζεται.



Ο σκοπός των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν το βαθμό επικινδυνότητας της μετάδοσης των μικροοργανισμών που μεταφέρονται από τον αέρα. Έτσι θα καταφέρουν να ανακαλύψουν μεθόδους, ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η εξάπλωση μιας αρρώστιας.
Μία κάμερα υψηλής ταχύτητας χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, η οποία μπορεί να καταγράφει 250.000 σκηνές το δευτερόλεπτο. Έτσι μπορούν να εξακριβώσουν πόσο μακριά φτάνουν οι μικροοργανισμοί από ένα φτέρνισμα, ακόμα κι αν κάποιος σκεπάσει το στόμα του με χαρτομάντιλο, ή με το χέρι του.
Επόμενος στόχος των μελετητών, είναι η καταγραφή της μετάδοσης μικροοργανισμών από ενέργειες όπως το τραγούδι, το κλάμα, η ομιλία, η αναπνοή, το γέλιο, ακόμα και το ροχαλητό. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει γνωστό, τι από τα παραπάνω είναι πιο επικίνδυνο για την μετάδοση κι εξάπλωση διάφορων ασθενειών.