Τι απόσταση διανύει ένα φτέρνισμα;


Επιστήμονες από την Σιγκαπούρη, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας προσπαθούν να εξακριβώσουν μέχρι που φθάνουν οι μικροοργανισμοί που εκτοξεύει κάποιος όταν φτερνίζεται.Ο σκοπός των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν το βαθμό επικινδυνότητας της μετάδοσης των μικροοργανισμών που μεταφέρονται από τον αέρα. Έτσι θα καταφέρουν να ανακαλύψουν μεθόδους, ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η εξάπλωση μιας αρρώστιας.
Μία κάμερα υψηλής ταχύτητας χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, η οποία μπορεί να καταγράφει 250.000 σκηνές το δευτερόλεπτο. Έτσι μπορούν να εξακριβώσουν πόσο μακριά φτάνουν οι μικροοργανισμοί από ένα φτέρνισμα, ακόμα κι αν κάποιος σκεπάσει το στόμα του με χαρτομάντιλο, ή με το χέρι του.
Επόμενος στόχος των μελετητών, είναι η καταγραφή της μετάδοσης μικροοργανισμών από ενέργειες όπως το τραγούδι, το κλάμα, η ομιλία, η αναπνοή, το γέλιο, ακόμα και το ροχαλητό. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει γνωστό, τι από τα παραπάνω είναι πιο επικίνδυνο για την μετάδοση κι εξάπλωση διάφορων ασθενειών.