«Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη σε 5 χρόνια»

«Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη σε 5 χρόνια»


Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε από τη Γερμανία ότι αναμένει πως η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα σε πέντε χρόνια.



«Προσπαθούμε πολύ σκληρά να αλλάξουμε τη χώρα, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, να ανανεωθούμε», δήλωσε σε οικονομικούς δημοσιογράφους στην Φρανκφούρτη χθες (οι τοποθετήσεις του καλύπτονταν από εμπάργκο ως τις 13:00 ώρα Ελλάδας).

«Η δυσκολία είναι ότι έχουμε ένα πρόβλημα ρευστότητας. Οι τράπεζες έχουν κόψει τις πιστώσεις στις επιχειρήσεις» και στην «πραγματική οικονομία», τόνισε.

Εξηγώντας την πρόβλεψή του περί επιστροφής στην ανάπτυξη σε μια πενταετία, είπε ότι «οι επικριτές της Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη υποστηρίζουν ότι δεν προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν είναι αλήθεια».

Ο Χρυσοχοΐδης βολιδοσκοπούσε επιχειρηματίες στη Γερμανία και συζήτησε περί επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως ανέφερε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Είπε ότι η υπηρεσία «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» υπόσχεται στους ξένους επενδυτές ότι θα εξασφαλίσει για αυτούς όλες τις άδειες που χρειάζονται μέσα σε τέσσερις μήνες.

Ακόμα ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι οι «τεράστιες προσπάθειες» δεν αναγνωρίζονται πάντοτε με «δίκαιο» τρόπο.

«Το έλλειμμα μειώθηκε στο 9,7% από 16% μέσα σε δύο χρόνια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των σκληρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζουμε. Οι μισθοί υποτιμήθηκαν τέσσερις φορές, οι συντάξεις που ήδη δεν ήταν πολύ ψηλές υποτιμήθηκαν τέσσερις φορές».

«Υπάρχουν επικρίσεις εναντίον της Ελλάδας παντού στην Ευρώπη σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν είναι αλήθεια», συνέχισε, υποστηρίζοντας πως είναι «αδύνατο η χώρα μας να αλλάξει σε 24 ώρες».

«Εκπληρώσαμε όλους τους όρους της τρόικας», πρόσθεσε.


πηγή: newsbeast.gr