Με τον Άγιο Κάρολ στους 16.Ολυμπιακός-Ρούμπιν 1-0 (video)


Η κλάση και η αυτοθυσία του Ρόι Κάρολ έδωσαν στον Ολυμπιακό την πρόκριση σε βάρος της Ρούμπιν Καζάν. Οι ερυθρόλευκοι σκόραραν νωρίς (1-0), αλλά στο δεύτερο ημίχρονο σώθηκαν χάρη στον τερματοφύλακά τους. Μέταλιστ, ο επόμενος αντίπαλος στο Europa League.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Κάρολ, Τοροσίδης, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Ορμπάιθ, Μανιάτης, Φουστέρ (81' Μοδέστο), Μιραλάς, Ιμπαγάσα (72' Μακούν), Τζιμπούρ.
Ρουμπίν Καζάν (Κουρμπάν Μπερντίεβ): Ριζικόβ, Κουζμίν, Σαρονόβ (68' Νέμοβ), Θέσαρ Νάβας, Μποκέτι, Νάτχο, Κίσλιακ (46' Ντιαντιούν), Ριαζάντσεβ, Καραντενίζ, Νέλσον Βαλντές, Μάρτινς (64' Κασάεβ).
Σκόρερ: 13' Τζιμπούρ
Κίτρινες: 20' Ιμπαγάσα, 47' Μέλμπεργκ, 63' Τζιμπούρ, 77' Φουστέρ / 43' Βαλντές, 59' Μάρτινς, 67' Μποκέτι

Η εικόνα του αγώνα:
Η ομάδα που βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο ήταν η Ρούμπιν. Οι Ρώσοι μετά το 0-1 στη Ρωσία έπρεπε να πιέσουν από την αρχή καθώς το γκολ για αυτούς ήταν απαραίτητο, προκειμένου να διεκδικήσουν την πρόκριση. Πράγματι οι παίκτες του Μπερντίεβ ανέβηκαν ψηλά στα πρώτα λεπτά, με τα δύο στόπερ να παίζουν σχεδόν στη μεσαία γραμμή και τα πλάγια μπακ να φτάνουν έξω από την περιοχή του Κάρολ. Παρόλα αυτά κάποια σημαντική ευκαιρία δεν καταγράφηκε για τη Ρούμπιν καθώς ο Ολυμπιακός έκλεινε καλά τους χώρους από τα αμυντικά χαφ και πίσω.
Ακόμα και στην περίπτωση που η κάθετη του Νάτσο «έκοψε» κάθετα τις γραμμές των ερυθρόλευκων, επενέβη ο Αβραάμ Παπαδόπουλος με τάκλιν ακριβείας και δεν άφησε τον Μάρτινς να κάνει σουτ μόνος απέναντι από τον Κάρολ.
Από το 10ο λεπτό και έπειτα ο Ολυμπιακός πίεσε, ανέβηκε ψηλά και έφερε το παιχνίδι μεταξύ μεσαίας γραμμής και κέντρου άμυνας της Ρούμπιν. Στην πρώτη στημένη φάση ο Ολυμπιακός πάτησε περιοχή με όλα τα κορμιά και μετά την εκτέλεση του Ιμπαγάσα και τις κεφαλιές των Μαρκάνο, Τζιμπούρ έγινε το 1-0.
Ο Αλγερινός σκόρερ του Ολυμπιακού είχε ευκαιρία να τελειώσει από το εικοσάλεπτο τις έτσι και αλλιώς λιγοστές πια ελπίδες των Ρώσων για πρόκριση, αλλά σε τετ-α-τετ με τον Ριζικόφ δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.



Στο διάστημα υπεροχής που είχαν οι Πειραιώτες στο πρώτο μέρος, δεν μπόρεσαν να βάλουν άλλο γκολ καθώς τα «χάλαγαν» πότε στην τελική πάσα και πότε στο τελευταίο κοντρόλ πριν από το σουτ.
Στα αξιοσημείωτα του πρώτου μέρους η απόκρουση του Κάρολ στα πόδια του Βαλντές και οι τρεις συνεργασίες (κομπίνες) του Ολυμπιακού σε στημένες μπάλες (φάουλ και κόρνερ). Μπορεί καμία να μην έφερε γκολ για τους ερυθρόλευκους ωστόσο σε τέτοιο επίπεδο το να βγάλεις τρεις φορές φάσεις που δουλεύεις στην προπόνηση δεν είναι και λίγο πράγμα.
Με την έναρξη του δευτέρου μέρους οι Ρώσοι τα έπαιξαν όλα για όλα με τον Μερντίεβ να περνάει στον αγώνα και τρίτο επιθετικό. Ο Βλαντιμίρ Ντιαντουίν έπαιξε στην κορυφή με τους Βαλντές και Μάρτινς σε μικρή απόσταση από Μέλμπεργκ και Αβραάμ.
Η Ρούμπιν αναπτυσσόταν κυρίως από τον άξονα με κάθετες μπαλιές προς τους επιθετικούς. Σε μια από αυτές ο Ομπαφέμι Μάρτινς βρέθηκε μόνος με τον Κάρολ με τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού να απομακρύνει με το πόδι. Ο Βορειοϊρλανδός έκανε δεύτερη σερί εντυπωσιακή εμφάνιση στο Europa League εμπνέοντας εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Ειδικά στη φάση που από το μισό μέτρο νίκησε τον Νάβας, γνώρισε την αποθέωση όπως και όταν συνέχισε να παίζει -για περίπου είκοσι λεπτά- τραυματίας. Αποκορύφωμα των επεμβάσεων του ήταν η εκτίναξη στο δεξί παραθυράκι, σε κεφαλιά του Βαλντές στις καθυστερήσεις.
Όπως και στο πρώτο μέρος, έτσι και στο δεύτερο η Ρούμπιν δεν μπόρεσε να σκοράρει στο διάστημα που πίεσε έντονα τον Ολυμπιακό. Βασικός λόγος που αυτό δε συνέβη ήταν οι αποκρούσεις του Κάρολ.
Μέχρι το 70’ ο Βαλβέρδε δεν είχε κάνει αλλαγή με συνέπεια από ένα σημείο και έπειτα να είναι εμφανής η διαφορά φρεσκάδας της Ρούμπιν (στο 68 είχε κάνει και τις τρεις αλλαγές). Όταν όμως μπήκε στην αναμέτρηση ο Μακούν αντί του Ιμπαγάσα ο Ολυμπιακός έβγαλε δύο ευκαιρίες για γκολ με δύο σουτ του Καμερουνέζου, ένα έξω από την περιοχή και ένα από τη μικρή περιοχή, τα οποία πέρασαν άουτ.
Κλειδί αγώνα:
Ο Ολυμπιακός άντεξε την πίεση της Ρούμπιν τόσο στο ξεκίνημα του πρώτου μέρους, όσο και σε αυτό του δευτέρου. Από εκεί και πέρα, κατάφερε να σκοράρει από μια στημένη φάση και όλα έγιναν πιο απλά.
MVP:
Δίχως αμφιβολία ο ήρωας του αγώνα ήταν ο Ρόι Κάρολ. Οι αποκρούσεις του, οι θέσεις που παίρνει κάτω από τα γκολπόστ και κυρίως το ότι έπαιξε 20 λεπτά με τραυματισμό στο πόδι και άντεξε, καθιστούν τον Βορειοϊρλανδό τον κορυφαίο του αγώνα.
Αδύναμος κρίκος:
Ο Μάρτινς. Κάποια εποχή ήταν από τα πρώτα ονόματα επιθετικών στην Ευρώπη. Οι εμφανίσεις του Νιγηριανού απέχουν πολύ από εκείνα τα χρόνια. Στο ματς με τον Ολυμπιακό είχε τις ευκαιρίες, βρέθηκε τετ α τετ αλλά δεν μπόρεσε να βάλει γκολ.

ΠΗΓΗ: contra.gr