Ποιος βουλευτής «φυγάδεψε» 1 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό



Στην αποκάλυψη ότι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου «φυγάδεψε» ένα εκατ. ευρώ προς το εξωτερικό, προχώρησε ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.






Ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης ανέφερε σχετικά ότι η ενέργεια αυτή έλαβε χώρα τον δραματικό Μάιο του 2011, όταν και είχαν φουντώσει οι φήμες για χρεοκοπία της χώρας.




Τουλάχιστον 223 εκατ. ευρώ το... μαύρο χρήμα που δεσμεύτηκε το 2011




Το ποσό των 223.982.146 ευρώ δέσμευσε η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες...μέσα στο 2011, από τα οποία τα 73.324.918 ευρώ αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Το ίδιο διάστημα ερευνήθηκαν 4.618 υποθέσεις, ενώ 162 περιπτώσεις για τις οποίες στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη.




Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης στηνΕπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι υποθέσεις αυτές αφορούσαν περιπτώσεις απάτης, πλαστογραφίας, τριγωνικές συναλλαγές που οδήγησαν σε φοροδιαφυγή, στους τομείς της χορήγησης επιδοτήσεων- επιχορηγήσεων και στο 2% των προμηθειών ιατροφαρμακευτικού υλικού σε φορείς του Δημοσίου.




Ειδικότερα, δεσμεύτηκαν ως προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας 53 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από εγκληματική οργάνωση, ένα εκατομμύριο ευρώ από τρομοκρατικές πράξεις, 20.061.040 ευρώ από παραβίαση του κώδικα ναρκωτικών, 73.324.918 ευρώ από φοροδιαφυγή και 76.596.188 ευρώ από κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας και από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος.




Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, για το 2011 έχουν ολοκληρωθεί 3.115 έλεγχοι, ενώ είναι ακόμα υπό διερεύνηση 392 περιπτώσεις.




Έμφαση, πάντως, έδωσε ο κ.Νικολούδης στις διάφορες κομπίνες που γίνονται με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.




«Βλέπω το τραπέζι να είναι στρωμένο και να ετοιμάζονται τα κουτάλια, τα μαχαίρια και τα πιρούνια για αυτό το κομμάτι» ανέφερε δηκτικά. Εστίασε δε το πρόβλημα, στο ότι ο νόμος δεν προβλέπει ρητά την παρακράτηση των ιδίων κεφαλαίων για όσο διάστημα επιχορηγείται το έργο.













Related Video







πηγή : Newsbomb.gr