Γονιμότητα: Εχθρός τα πολύ λίγα κιλά


Το να είναι μια γυναίκα πολύ αδύνατη είναι χειρότερο από το να είναι παχύσαρκη όταν προσπαθεί να αποκτήσει παιδί, προειδοποιούν επιστήμονες από το Σικάγο.
Μελετώντας στοιχεία από 2.500 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι λιπόσαρκες γυναίκες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι, σε σύγκριση με τις υπέρβαρες, τις παχύσαρκες ή ακόμα και όσες πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Σέρμπαν, από το Κέντρο Προηγμένης Γονιμότητας του Σικάγου, λέει πως έχει δοθεί τόση προσοχή στους κινδύνους της παχυσαρκίας, ώστε σε μεγάλο βαθμό η επιστημονική κοινότητα αγνοεί τους κινδύνους της λιποσαρκίας.
Στην νέα μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), οι γυναίκες χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες: πολύ αδύνατες (λιπόσαρκες), φυσιολογικού βάρους και παχύσαρκες.
Το περίπου 50% όσων είχαν φυσιολογικό βάρος απέκτησαν παιδί, έναντι του 45% των παχύσαρκων και του μόλις 34% των λιπόσαρκων.
Ως λιπόσαρκες χαρακτηρίσθηκαν οι γυναίκες με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από 14 έως 18. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).
Ο δρ Σέρμπαν τόνισε πως μολονότι και προγενέστερες μελέτες έχουν υποδηλώσει πως το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος πλήττει τη γονιμότητα, εξεπλάγην από το μέγεθος της αρνητικής επίδρασής του.
Είναι γνωστό πως το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος εμποδίζει την φυσική σύλληψη, επειδή συνοδεύεται από μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων – μία από τις ορμόνες του γυναικείου φύλου που επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο στη γονιμότητα.
Εντούτοις, οι γυναίκες που κάνουν εξωσωματική (IVF) παίρνουν ορμόνες, οπότε τα ευρήματα της νέας μελέτης δεν μπορούν να αποδωθούν σε ορμονική δυσλειτουργία.
Επιπλέον, όλες οι εθελόντριες της μελέτης παρήγαγαν παρόμοιο αριθμό ωαρίων, γεγονός που σημαίνει πως η αρνητική επίδραση της λιποσαρκίας πρέπει να ασκείται σε επόμενο στάδιο της προσπάθειας τεκνοποίησης.
Υπάρχει περίπτωση τα γονιμοποιημένα ωάρια που τοποθετούνται στη γυναίκα, να μην μπορούν να εμφυτευθούν στη μήτρα για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη, εξαιτίας του υποσιτισμού.
«Το πρόβλημα μπορεί να είναι εξελικτικό», εξήγησε ο δρ Σέρμπαν. «Οι πολύ αδύνατες γυναίκες μπορεί στην μακρινή εποχή να ήταν υπογόνιμες, επειδή το χαμηλό σωματικό βάρος τους σήμαινε έλλειψη τροφής και ο οργανισμός τους έκρινε πως δεν ήταν καλή εποχή για αναπαραγωγή επειδή η μήτρα δεν βρισκόταν στην καλύτερη κατάσταση από πλευράς θρέψης».
Και κατέληξε: «Οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί, καλό είναι να προσπαθούν να έρθουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό σωματικό βάρος, είτε αυτό σημαίνει να παχύνουν είτε να αδυνατίσουν».